Amikor a jó szolgálata megkapja jutalmát – átadták a 2018-as Jószolgálat-díjakat

A Magyar Tudományos Akadémia Dísztermében teltházas díjátadó ünnepség keretében adta át a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány a rangos elismerést, a szociális ágazatban dolgozó személyek és innovatív szervezetek, valamint az önkéntes segítők és közösségek részére. Az eseményt, amelyen a 7 nagy magyarországi segélyszervezet képviselői közreműködésével adták át a díjakat, jótékonysági koncert és gyermekzenekari produkciók színesítették.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szociális munka
2018. június 04. Közlemény

Az ünnepélyes gálaestet Báró Twickel György, a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke nyitotta meg köszöntőjével. Beszédében hangsúlyozta a díj alapításának családi hátterét, miszerint édesanyja Zichy Mária Terézia grófnő erkölcsi örökségét folytatja a Jószolgálat-díj évenkénti odaítélésével. Láthatóvá szeretnék tenni azokat a példaértékű tevékenységeket, melyek a leginkább érdemesek a társadalom figyelmére és mindannyiunk számára jó példákkal szolgálnak. Háláját fejezte ki a széleskörű összefogásért a díj támogatóinak, és köszöntötte a megjelent díjazottakat, akik országszerte segítik rászoruló embertársainkat, erőt és fáradtságot nem kímélve egyénileg, szervezeti szinten vagy elszánt, önálló civil közösségeket alkotva.

A díjátadó moderátorai a Jószolgálat-díj 2017/18-as évadának nagykövete Lackfi János, és a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány kuratóriumi tagja, Tóth Simon Ferenc voltak, akik méltatták a díjazottak hiánypótló munkásságát. A József Attila-díjas költő, író személyes elköteleződésének érzi, hogy minél több olyan ember legyen a társadalmunkban, aki „jó szolgájává” válik a rászorulóknak és nélkülözőknek. Fel kell ismernünk mindazokat, akik sokszor erejükön felül és lemondások árán mások szolgálatába állva végzik munkájukat.

Rendkívül nagyszámú, közel 700 jelölés közül választotta ki a szakmai zsűri az életműdíj idei birtokosát, valamint a hivatásszerűen végzett szociális munka 3-3 egyéni és szervezeti díjazottját. Május hónapban az önkéntesen végzett szociális munka kategóriákban a közönség dönthette el, hogy ki kapja az év önkéntesének járó elismeréseket. A rendkívül erős mezőny láttán a Jószolgálat-díj zsűrije szakmai különdíjat is odaítélt a közönségszavazás jelöltjeinek.

A 2018-as díjazottak az előző évhez hasonlóan rendkívül sokoldalú segítő tevékenységet folytatnak. Van közöttük diakónus, szociális munkás, egyetemi diák és kerékpárosokból verbuválódott, sokak által már jól ismert civil szervezet is. A társadalmi felterjesztéseknek köszönhetően az ország számos pontjáról kerültek ki díjazottak, a főváros mellett Veszprémből, Kaposvárról, Kazincbarcikáról, Vámosújfaluról és Debrecenből is részesültek elismerésben az egyéni és szervezeti kategóriák díjazottjai.

A díjátadó jótékonysági műsorszámát Molnár Ferenc ’Caramel’ a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szimfónia Programjának gyerekzenekarával karöltve nyújtott felejthetetlen élményt a vendégeknek.

A díjakat a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány alapítója Báró Twickel György és a szakmai segélyszervezetek képviselői adták át a színpadon a díjazottaknak. A Jószolgálat-díj egyedi díjtárgya és okleve mellett pénzjutalomban is részesültek a Twickel-Zichy Mária Terézia Alapítvány felajánlásában. Az életműdíjjal 1.000.000 forintos, a szervezeti kategóriák díjaival 2.000.000 forintos, míg az egyéni kategóriák díjaival fejenként 500.000 forintos anyagi elismerés is jár. A szakmai zsűri különdíja az önkéntes egyéni kategóriában 250.000 forint, önkéntes közösség kategóriában 500.000 forint anyagi elismeréssel jár.

A hivatásszerűen végzett szociális munka kategória egyéni díjazottjai Molnár-Gál Béla, Németh Márta és Biró Dániel mind-mind olyan szociális dolgozók, akik sok éves múlttal és szakértelemmel segítik pártfogoltjaikat, a hátrányos helyzetű roma családokat, a fogyatékkal élőket és a kapcsolati erőszak áldozatait.

A hivatásszerűen végzett szociális munka szervezeti kategóriájának díjazottjai rendkívül sokféle területen állnak helyt nap mint nap. A Nem Adom Fel Alapítvány megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztat 2005 óta rendületlenül. A XV. kerületi Fejlesztő Gondozó Központ (FENO) 1991 óta biztosítja a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok, és felnőttek nappali ellátását. A kategória harmadik díjazottja, az Oltalom Karitatív Egyesület tagjai a társadalmi perifériára jutott emberek anyagi, természetbeni és lelki támogatását végzik közel három évtizede.

Életműdíjjal ismerték el Kisné Lovasi Máriát, akinek a 40 évnyi szociális munkája alatt többek között a veszprémi szociális ellátórendszer létrehozását és működtetését köszönhetjük.

Az év önkéntese Nádudvari Péter, aki erőn felüli teljesítménnyel fut maratoni távokat a daganatos gyermekek megsegítéséért. Az év önkéntes közössége a Budapest Bike Maffia csapata, akik a Heti Betevő Egyesülettel, a másik jelölthöz hasonló misszióban segítik az éhező rászorulókat. Rendkívül példamutató kezdeményezésként közös projekt megvalósításába fognak a díjjal járó pénzjutalmak felhasználásával.

A szakmai zsűri különdíját a Heti Betevő Egyesület mellett Fábián Sára kapta, aki nagyon fiatalon, egyetemi tanulmányai mellett alapította meg a kórházban fekvő gyermekek taníttatása érdekében indított Amigos a gyerekekért alapítványt.

A rendezvény zárása előtt Tóth Simon Ferenc megköszönte a szakmai szervezetek munkáját a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Johannita Segítőszolgálat és Magyar Vöröskereszt képviselőinek. Valamint az idei év főtámogató médiapartne az Index.hu munkatársainak, és a Képmás magazin, a Mediaworks Hungary Zrt., az Infinety Group és a Családháló.hu együttműködését a díj népszerűsítésében.

A díjátadót követően a Jószolgálat-díj kiemelt médiapartnere, az Index.hu főoldalán kerülnek bemutatásra a díjazottak a nyár folyamán hetente megjelenő nagyportrék formájában.

 

A 2017/2018-as évad díjazottjai:

 

Hivatásszerűen végzett szociális munka – egyéni kategória:

 • Németh Márta
 • Biró Dániel
 • Molnár-Gál Béla

Hivatásszerűen végzett szociális munka – szervezeti kategória:

 • Nem Adom Fel Alapítvány
 • Oltalom Karitatív Egyesület
 • kerületi Fejlesztő Gondozó Központ (FENO)

 

Életműdíj:

 • Kisné Lovasi Mária

Önkéntesen végzett szociális munka – egyéni kategória:

 • Nádudvari Péter

Önkéntesen végzett szociális munka – közösségi kategória:

 • Budapest Bike Maffia

Szakmai zsűri különdíja:

 • Fábián Sára
 • Heti Betevő Egyesület

Fotók: Bődey János / Index.hu