Amikor a tavalyi ajándék ott kukucskál a fa alatt

Ki kapta már meg ugyanazt az ajándékot, amit ő már egyszer elajándékozott? Tegye fel a kezét! Nem-nem az ajándéktáskákat, hiszen köztudott, hogy azok körbejárnak, hanem a konkrét ajándékokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
karácsony
2016. december 18. Csomocska

Én tavaly szembesültem először azzal, hogy bizony a bumeráng effektus elért. A fa alatt, visszanézett rám egy nagy gonddal vásárolt karkötő. Amire azt gondoltam előző évben, hogy a tulajdonosa le sem veszi majd hónapokig…

Mielőtt bárki azt feltételezné, hogy zokogó rohamot kaptam a helyzettől, nem így történt. Egyszerűen elgondolkodtam azon, hogy a vásárlási lázban, a feltétlen ajándékozási őrületben mekkora vásárlási bakikat ejtünk. Vajon hány embernél találjuk el, hogy mi az, amire vágyik? A közvetlen rokonoknál is belecsúszunk – legalábbis mi- tévedésekbe. Jó, a férjem 16 év után sem találja el mi tetszik igazán. Attól még szeret!

Emlékszem, a 10-dik házassági évfordulónkra, két ékszert vásárolt. Olyanokat, amikhez semmi közöm nincs. Nem is hordtam soha hasonlókat. És óriási szeretettel és odafigyeléssel választotta ki nekem őket. Teljes mellényúlás. De ez egy másik történet.

4

A karácsonyra és az ajándékozásra visszakanyarodva: valójában még nem jöttem rá, hogy mennyire muszáj, mindenáron ajándékozni. Amikor örömet szeretnénk okozni, de sokszor magunk sem tudjuk, a másik mit szeretne. De vásárolunk. Vagy, ha kifutunk az időből, akkor körbenézünk a szekrény mélyén, és végigvesszük milyen bontatlan, még felhasználható ajándéklehetőségek rejtőznek. És mindig előkerül egy szuper könyv, egy bontatlan gyertya, egy-egy kiegészítő.

5

Néhány tipp az ajándékozásra

 

  • Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a másik minek örülne, inkább valami élményt ajándékozzunk: színházjegyet, múzeumi belépőt
  • Ha kaptunk olyan ajándékot, ami nem tetszett, és úgy érezzük, továbbadnánk, jegyezzük meg kitől van!
  • A gyerekeknek sem kell 50 csomag. Szerintem könnyen elszalad velünk a ló, egy-egy ilyen ünnepen. Legalábbis nálunk biztos.
  • A nagyszülők nagyon örülnek az unokák rajzainak, kézzel készült alkotásainak. Sokszor nagyobb értéke van, mint egy drága ajándéknak!

3

Én idén többnyire színházjegyeket vásárolok. Talán ugyanazok jövőre nem várnak majd a fa alatt.