Amiről tényleg érdemes beszélni – drogokról szülőknek

Kifejezetten szülőknek szóló kiadványt jelentetett meg a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet - Nemzeti Drogmegelőzési Iroda. Az "Érdemes beszélni róla... - szülőknek a kábítószer-problémákról" című szakmai dokumentum bárki számára elérhető az interneten.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. szeptember 16. szabo.daniel

Kifejezetten szülőknek szóló kiadványt jelentetett meg a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézet – Nemzeti Drogmegelőzési Iroda. Az “Érdemes beszélni róla… – szülőknek a kábítószer-problémákról” című szakmai dokumentum bárki számára elérhető az interneten.


Egyszerű, átlátható, használható lett az “Érdemes beszélni róla… – szülőknek a kábítószer-problémákról” című ingyenesen letölthető szakmai kiadvány. Országosan összegyűjti azokat a helyeket, ahová egy tanácsot, segítséget kérő szülő fordulhat, de lehetőség van írásban is kérdésfeltevésre.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékes főosztálya (amely a hazai drogpolitikát irányítja) még tavaly év végén bízta meg a Nemzeti Drogmegelőzési Irodát, hogy készítsen egy kiadványt, amely segíti a szülőket a drogproblémák családon belüli megelőzésében és esetleges kezelésében. Az elkészült anyag egy közel száz oldalas összefoglaló, melynek egyértelmű célja, hogy a problémát ott „kapja el”, ahol a legkézenfekvőbb: a családban.

Időről időre láthatunk kampányokat, kiadványokat e témában, van-e ezeknek mérhető eredménye az elmúlt 20 évben? Kevesebb lett-e a droghasználók száma? Ezeket is kérdeztük a témáért felelős minisztérium főosztályvezetőjétől.

Téglásy Kristóf elmondta, az említett kampányoknak általában sem hazánkban, sem a nemzetközi gyakorlatban nincsen konkrét mért eredménye. A kampányok egyes elemeihez kapcsolódóan vannak mérhető indikátorok, például a honlapok látogatottsága, ahol az információkat elhelyezik, telefonon beérkező megkeresések, segítségkérések. Ezek száma – a 2012. évi designer drogokkal kapcsolatos prevenciós program, és az idei kiadvány megjelentetése után megemelkedtek – szögezte le. Jellemzően elsősorban az iskolai drogprevenciós programokhoz kapcsolódnak monitoring vizsgálatok, illetve léteznek nagyobb, rendszeresen elvégzett kutatások (HBSC, ESPAD).

Ezreket érint

A droghasználók számáról általánosságban nem lehet nyilatkozni. A statisztikák korcsoportokra, szertípusokra vonatkoznak. Jelenleg olyan, hogy „hivatalosan nyilvántartott függők” kategória nincsen, így ez a szám sem releváns. TDI adatok alapján 2011-ben 4783 fő kezdett kezelést, míg a nem elterelés révén (önként) kezelésbe lépett kliensek száma 1330 volt.

A főosztályvezető kérdésünkre azt mondta, a kormányzat drogpolitikájában 2010-től paradigmaváltás következett be. Példaként a kormány által elfogadott, országgyűlés előtt lévő Nemzeti Stratégia a kábítószer probléma visszaszorítása érdekében 2013-2020 című előterjesztést említette. A főbb pillérek a prevenció, a közösségek és családok megerősítése, a felépülés-központú szemlélet. A szükséges forrásokat a hazai költségvetés, és az Új Széchenyi terv keretében európai uniós pályázatok biztosítják.

Országos lefedettség

Itthon az érintettek vagy azok szülei országosan találnak pontokat, Téglásy Kristóf megfogalmazása szerint az ország minden megyéjében található olyan, az egészségügyi illetve a szociális ellátórendszerbe tartozó, állami és civil intézmény, szolgáltató, melyhez az érintettek fordulhatnak.

Továbbra is vezet a marihuána

A korábbi évekhez hasonlóan az életprevalencia értékek alapján a legelterjedtebben fogyasztott kábítószer 2011-ben is a marihuána volt a fiatalok körében (forrás: Nemzeti Drog Fókuszpont – EMCDDA éves jelentés 2012). Természetesen nem elhanyagolható az új típusú pszichoaktív szerek megjelenése és terjedése sem az említett populációban.

Felkészültek-e arra a közintézményeink, hogy felismerjék és „kezeljék” az esetleges drogproblémákat?
A drogproblémák kezelését hazánkban elsősorban szakmai civil szervezetek végzik, amelyek normatív és pályázati állami források segítségével működnek. Az un. „korai jelzőrendszer”, és az államigazgatás különböző intézményei figyelik és elemzik az információkat, amely munkát az EMMI-ben működő drogmegelőzési koordináció hangolja össze.

A kampány folyamatos

A mostani kiadványt – hangsúlyozta a szakember – minden érdeklődőhöz eljuttatják. Készültek nyomtatott példányok is korlátozott számban, de terveik szerint az elektronikus verziónak minden szülőt és érdekcsoportot el kell érnie. Természetesen a prevenciós programoktól a figyelemfelhívó kampányokig sokféle területen jelen voltunk és a jövőben ezen megjelenések intenzitását növelni is fogjuk- ígérte.