Amit minden apának tudnia kellene

Apának lenni csodálatos dolog, amint sikerült túljutni azon, hogy nincs többé nyugalom és magánélet és elképesztően sokféle módon el lehet rontani a gyereknevelést. Íme néhány tipp, amit minden apának tudnia kellene.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
döntés
2014. március 09. Gyarmati Orsolya

Apának lenni csodálatos dolog, amint sikerült túljutni azon, hogy nincs többé nyugalom és magánélet és elképesztően sokféle módon el lehet rontani a gyereknevelést. Íme néhány tipp, amit minden apának tudnia kellene.


Értékeld a velük töltött időt! Az egyik dolog, ami döbbenetes a gyerekeket nézve, hogy milyen elképesztően gyorsan megnőnek. A velük töltött idő rövid és nagyon értékes. Légy velük annyit, amennyit csak lehetséges, és eközben ne máshol járjon az eszed: kizárólag rájuk figyelj.

Ne mondd semmire, hogy ez anya dolga! Sok férfi úgy van vele, hogy bizonyos dolgok (etetés, fürdetés, pelenkázás, stb) kizárólag az anyák dolga. Csakhogy ez nem így van. Az apák ugyanúgy részt tudnak venni mindenben (a szoptatást kivéve, persze).

A gyerekek szeretnek döntéseket hozni! Noha könnyebb olyan szülőnek lenni, aki mindig kijelent és követel, ezzel azt tanítjuk a gyereknek, hogy mindig minden körülmények között engedelmeskedjen az utasításoknak. Ezzel szemben sokkal inkább érdemes hagyni, hogy időnként a gyerek is hozzon döntéseket. Ezáltal sokkal önállóbb – és egyúttal boldogabb is lesz.

Egy kis türelem aranyat ér! Szülőként mindenki tudja, milyen könnyű elveszteni a türelmünket. Ennek ellenére, ha állandóan megengedjük magunknak az ilyen kirohanásokat, az kifejezetten ártalmas a gyerek fejlődésére. Érdemes tehát megtanulni mély levegőt venni, háromig számolni, vagy bármi mást kitalálni, amikor érzed, hogy mindjárt robbansz. Ha a gyerek látja, hogy nem kell félnie tőled, nagyon meghálálja hosszú távon!

Mesélj nekik, méghozzá gyakran! Akár szeretsz olvasni, akár nem, a meseolvasás alapvető feladat, méghozzá egészen kicsi kortól kezdve. Egyrészt a gyerekek maguk is rászoknak így a könyvekre, másrészt értékes együtt töltött időről van szó, amit a gyerekek rendkívüli módon értékelnek.  

Ne légy elérhetetlen apa! A legnagyobb hiba, amit az apák elkövethetnek, hogy nincsenek jelen a gyerekeik életében. Minden egyes nap szánj rájuk időt, és ne hagyd, hogy ebbe bármi más beleszóljon. Számukra ez mindennél fontosabb!

Hagyd őket játszani! A gyerekek a játékon keresztül fejlődnek, éppen ezért érdemes minél többet hagyni őket játszani – természetesen nem a videójátékokkal. A kreatív, önálló, saját fantáziájukra alapozó időtöltésre gondolunk!

Mindig bánj tisztelettel a gyerekek anyukájával! Sok apa igen tiszteletlenül bánik a feleségével, ami azon felül, hogy rettenetes az anyának, a gyerekek számára mintaként szolgál, miközben bizonytalanokká és érzelmi problémákkal teli kisemberekké válnak. Éppen ezért a tisztelet a gyerekek édesanyja felé minden helyzetben és időben kötelező!

Hagyd, hogy rátaláljanak saját magukra! Sok szülő megpróbálja beleerőltetni a gyerekét valamilyen szerepbe, vagy igyekszik egy bizonyos fajta személyiséggé formálni, akár tetszik a gyereknek, akár nem. Ehelyett sokkal fontosabb, hogy úgy neveljük a csemetéinket, hogy bizonyos keretek között ugyan, de megtalálhassák saját szabadságukat és egyéniségüket az életben. Szeressük őket azért, akik, ne azért, akiket mi szeretnénk, hogy legyenek!