Amit soha ne mondj egy anorexiásnak!

Nemrég az egész internetet bejárta Rachael Farrokh videója. Az anorexiája miatt rendkívül súlyos állapotba került nő azért döntött úgy, hogy a nyilvánosság elé tárja küzdelmét, hogy segítséget kérjen az emberektől. A film láttán sokan reagáltak a szokott módon: „Csak ennie kéne!” „Szomorú, hogy egyesek ezt csinálják magukkal”.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anorexia
2015. szeptember 30. Gyarmati Orsolya

Nemrég az egész internetet bejárta Rachael Farrokh videója. Az anorexiája miatt rendkívül súlyos állapotba került nő azért döntött úgy, hogy a nyilvánosság elé tárja küzdelmét, hogy segítséget kérjen az emberektől. A film láttán sokan reagáltak a szokott módon: „Csak ennie kéne!” „Szomorú, hogy egyesek ezt csinálják magukkal”.


Ezek a reakciók mindig arra mutatnak rá, mennyire kevesen ismerik az étkezési rendellenességek valódi lényegét, miközben csak az USA-ban 24 millióan szenvednek ilyen tünetektől.

Ha valaki a közelünkben anorexiás vagy bulimiás, vannak olyan mondatok, amelyek csak még több kárt okoznak, miközben mi azt hisszük, helyesen cselekedtünk, amikor ezt vagy azt mondtuk az illetőnek. Íme, a tiltólista:

Egyszerűen egyél!

Egy anorexiásnak azt mondani, hogy egyszerűen csak ennie kell olyan, mint ha egy törött lábú embernek azt mondanánk: „csak sétálj!” Az anorexia óriási félelmet kelt bármilyen étellel szemben, ami olyan mértékű, hogy a beteg fizikai és érzelmi fájdalmat is elvisel annak érdekében, hogy elkerülje az evést. Az „Egyszerűen egyél!” felszólítás éppen azt az üzenetet közvetíti egy anorexiásnak, hogy nem vesszük komolyan az állapotát, ami arra ösztönözheti, hogy semmiképp ne kérjen segítséget szakembertől.

Régebben jobban néztél ki!

Az étkezési rendellenességgel küzdők egészen máshogy látják magukat, mint mások, márpedig egy ilyen kijelentés hallatán csak még nagyobb szenvedést jelent majd számukra tükörbe nézni.

Jobban nézel ki, mint valaha!

….ééééés ezt se mondjuk, mert ezzel azt erősítjük benne, hogy az étkezési rendellenesség (és annak mentális háttere) hatékony és pozitív kimenetelű lehet.

Tudod, hány ember éhezik a világon?

Nagyon sok, de biztosak lehetünk benne, hogy ezt egy anorexiás / bulimiás is tudja. Ez az adat semmit nem segít rajta, viszont bűntudatot vagy szégyent kelthet benne. Ráadásul vannak olyan étkezési rendellenességgel küzdők, akik úgy vélik, hogy viselkedésük igenis segít a világon, mivel ők nem vesznek magukhoz élelmet, tehát több marad másnak…

Bárcsak én is úgy le tudnék fogyni, mint te!

Ehhez csak annyit: az étkezési rendellenesség nem az akaraterő valamiféle csodás bravúrja, hanem súlyos mentális betegség.

Bárcsak én is anorexiás lennék!

Igen, van, aki mond ilyet egy anorexiásnak. Például olyan nők, akik azt hiszik, akkor elérhetnék, hogy szupermodell-alakjuk legyen. Fogalmuk sincs róla, milyen érzelmi és fizikai fájdalmat jelent, ha valaki anorexiás vagy bulimiás.

Miért nem fogyózol és tornázol, mint mindenki más?

Az étkezési rendellenességnek nem csak a testsúlyhoz van köze. Minden anorexiás és bulimiás szeretné, ha egyszerűen csak fogyóznia és tornáznia kellene, csakhogy ez a betegség nem így működik. Végtelen sok egyéb oka van a kialakulásának, amelyek sokkal komolyabbak, mint az, hogy valaki le akar adni néhány kilót.

Forrás: Marie Claire