Anya, Apa, Gyerekek európai polgári kezdeményezés

Az Európai Bizottság regisztrálta az Anya, Apa, Gyerekek európai polgári kezdeményezést. Döntésével elismerte, hogy a kezdeményezés, miszerint az EU jogi szövegeiben a házasság kifejezést kizárólag egy nő és egy férfi közötti életközösségként, a családot pedig a házasság és/vagy szülő-gyermek kapcsolatként értelmezzük összhangban van az unió alapértékeivel. Az aláírásgyűjtés 2016-ban indul.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
apa anya gyerekek
2015. december 10. Aipmilo

Az Anya, Apa, Gyerekek európai polgári kezdeményezés nemzetközi polgári bizottsága, melynek elnöke a magyar Frivaldszky Edit, üdvözölte a döntést. Az Európai Bizottság a döntésével elismerte, hogy a kezdeményezés, miszerint az EU jogi szövegeiben a házasság kifejezést kizárólag egy nő és egy férfi közötti életközösségként, a családot pedig a házasság és/vagy szülő-gyermek kapcsolatként értelmezzük összhangban van az unió alapértékeivel. A jogszabályok értelmében csak ilyen kezdeményezést regisztrálhat ugyanis a Bizottság.


A kezdeményezők szükségesnek tartanak egy olyan definíciót a házasságra és a családra vonatkozóan, amely a tagállamok közös megegyezésén alapul. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a múlt hét eseményei: az Európai Bizottság egy új, a házasság és bejegyzett élettársi kapcsolatok vagyonjogi hatásairól szóló uniós rendeletet terjesztett elő, amelyről a tagállamok miniszteri szinten tárgyaltak. A tervezetet néhány tagállam, köztük Magyarország is elutasította, mivel ezzel a lépéssel elismerte volna az azonos nemű személyek házasságát, amely ellentétben áll hazánk Alaptörvényben is lefektetett értékrendjével.

Az Anya, Apa, Gyerekek polgári kezdeményezés lehetővé teszi az európai polgárok számára, hogy véleményüknek hangot adjanak egy olyan kérdésben, ami közel áll a szívükhöz. A jogszabályoknak az emberi lét valóságát kell tükrözniük: a házasság és a család biztosítja a gyermekek számára azt a stabil és biztonságos környezetet, ahol szüleik támogatásával felnőnek. Mint ahogy a Gyermek Jogairól szóló Nemzetközi Egyezmény is megfogalmazza, ez szolgálja leginkább az érdeküket – és a társadalom érdekét is.

A nemzetközi polgári bizottság jelenleg az Európai Bizottsággal együttműködve alakítja ki az online aláírási rendszert a Bizottság által felajánlott szerveren az aláírásgyűjtés mihamarabbi elkezdése érdekében. Ennek elkészültéről várhatóan 2016 januárjában adnak tájékoztatást a szervezők.

A szervezők mind a 28 tagállamban szervezik az aláírásgyűjtést és reményeik szerint a szükséges egymillió aláírásnak a többszöröse fog összegyűlni a rendelkezésre álló 12 hónap alatt.

www.anyaapagyerekek.hu

info [at] mumdadandkids [dot] eu