Anyaság: van, ahol ma is életveszélyes

Anyának lenni csodálatos dolog. Ám az, hogy anyaként biztonságban vagyok-e, már nem ennyire egyértelmű, hiszen a világon rengeteg helyen halnak bele az anyák a szülésbe, a gyermekágyba, nem férnek hozzá megfelelő orvosi ellátáshoz, és mindez természetesen kisbabáikat is veszélyezteti. A Biztonságos Anyaság világnapja erre hívja fel a figyelmet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
arany
2016. április 07. Gyarmati Orsolya

Anyának lenni csodálatos dolog. Ám az, hogy anyaként biztonságban vagyok-e, már nem ennyire egyértelmű, hiszen a világon rengeteg helyen halnak bele az anyák a szülésbe, a gyermekágyba, nem férnek hozzá megfelelő orvosi ellátáshoz, és mindez természetesen kisbabáikat is veszélyezteti. A Biztonságos Anyaság világnapja erre hívja fel a figyelmet.


Minden várandós nő egészséges babát szeretne, és komplikációmentes várandósságot. Ez azonban egyelőre csak álom: naponta 1500 nő és tinédzser lány hal bele különböző terhességgel és szüléssel kapcsolatos komplikációkba. Éves szinten 10 millió nő és lány esetében lépnek fel komoly problémák, amelyek fertőzésekhez, súlyos betegségekhez, maradandó károsodásokhoz vezetnek.

Évente hárommilió kisbaba születik halva, 3.7 millió újszülött hal meg nem sokkal a világrajötte után. Az anyák rossz egészségi állapota, ami sok helyen annak „köszönhető”, hogy a várandósság alatt nem kaptak megfelelő ellátást, amikor megbetegedtek, sokszor hozzájárul az újszülöttek magas halálozási arányához, a koraszülésekhez, az alacsony születési súlyhoz – olyan tényezőkhöz, amelyek később további komplikációkat vonnak maguk után.

A gyermekvállalás kockázata jelentősen csökkenthető lenne, ha

–          a nő egészséges lenne és megfelelően tudna táplálkozni, mielőtt teherbe esik

–          rendszeresen járhatna védőnőhöz, vagy bármilyen ellenőrző vizsgálatra, minimum négy alkalommal a 9 hónap alatt

–          a szülés jól képzett és tapasztalt egészségügyi szakember jelenlétében történne (orvos, bába, szülésznő)

–          lehetőség volna azonnali megfelelő orvosi segítség igénybevételére, ha komplikáció adódna

–          a baba és az anyuka állapotát a szülést követő 24 órában, az első héten valamint hat héttel szülés után rendszeresen ellenőriznék

Az egyes államok kormányok felelőssége lenne, hogy biztosítsák, hogy minden egyes nő az adott országban hozzájusson a minőségi ellátáshoz (beleértve a szülés előtti és utáni időszakokat is), ahogy az is, hogy az anyák munkahelyükön kiemelt védelmet élvezzenek mind anyagi értelemben, mind a bánásmódot illetően.

A jelen helyzet azt mutatja, hogy ez nagyon sok országban nincs így: a fenti problémák mellett a szegénység, a földrajzi távolság, az információhiány, a nem megfelelő egészségügyi ellátás, valamint a babonák és hiedelmek (pl. Afrikában a nők csonkolása) rendkívüli módon akadályozzák a változás lehetőségét.

A Biztonságos Anyaság Kezdeményezés 1987-ben született, és azóta azért voltak pozitív változások, ám azokban az országokban, ahol nagyon magas az anya-és csecsemőhalálozás – és betegség aránya, csak nagyon kevés előrelépés történt. A halvaszületések 98 százaléka a harmadik világban történik. A fejlődést az is megnehezíti, hogy jellemzően ezekben az országokban lehet a legnehezebben pontos adatokhoz jutni, mert egyszerűen nem regisztrálják az anyákat és a szüléseket, a babák adatait, így a legtöbb esetben a civil szervezetek és a kormányok a sötétben tapogatóznak. Nincs se utánkövetés, se fejlesztőprogramok, ahogy hiányzik azon szakemberek száma, akik képesek lennének az információkat eljuttatni vagy átadni az anyáknak és környezetüknek.

Ahol a legjobb és a legrosszabb anyának lenni

Egy nemrég napvilágot látott felmérés szerint jobb (biztonságosabb) anyának lenni Lengyelországban, Izraelben, Belorussziában és Szlovéniában, mint az Egyesült Királyságban, amely a Save the Children nevű kezdeményezés indexe alapján csupán a 24. helyen végzett a globális összehasonlításban.

A felmérés öt területet vizsgált: a nők egészségét, a gyermekek egészségét, az oktatáshoz való hozzáférést, a gazdasági jóllétet, valamint a nők politikában való részvételi arányát. Ezeket az indikátorokat használva az első öt helyen kivétel nélkül skandináv országok végeztek. Őket követte Németország, Ausztrália és Spanyolország.

A lista alján szinte kizárólag afrikai országok szerepelnek. A 179 ország sereghajtója Szomália lett. Az Egyesült Királyság zsinórban harmadszor esett ki a top 20-as listából, ami rávilágít a britek és a többi európai ország között tátongó szakadékra az anyák és a babák biztonságát illetően. Csak összehasonlításképpen: egy brit anya kétszer annyi eséllyel hal meg gyermekszülés során, mint egy lengyel, és egy Egyesült Királyságban született kisbaba kétszer akkora valószínűséggel fog elhunyni öt éves kora előtt, mint egy luxemburgi.

Néhány konkrét adat a listáról:

Norvégia (az első helyezett):

Itt a legalacsonyabb a csecsemőhalálozás az egész világon. 1000 babára mindössze 2,8 haláleset jut öt éves kor alatt.

Egyesült Királyság (24.)

1000 babára 4,6 halálozás jut 5 év alatti gyerekek esetében.

Szomália (179., egyben utolsó a listán)

1000 kisgyerekből 145,6 hal meg, mielőtt elérné az ötéves kort.