Apa, itt vagyok! – avagy mit kezdjek egy kisbabával?!

milyen pici és törékeny. Sokszor még az anyák is félve fogják meg az újszülöttet, így nem meglepő, hogy a legtöbb apa is óvatosan közelít.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
apa
2016. október 20. Csontos Dóra

milyen pici és törékeny. Sokszor még az anyák is félve fogják meg az újszülöttet, így nem meglepő, hogy a legtöbb apa is óvatosan közelít.


Bár minden szülő tudja, hogy pici lesz, mégis meglepő a számukra, hogy mennyire törékeny. Mivel már nem a sokgyerekes nagycsalád korában növünk fel, többségük ekkor találkozik először kisbabával. Az anyák a várandósság hónapjaiban utánaolvasnak, tapasztalatokat szereznek és ezért viszonylag hamar átlendülnek a kezdeti félénkségen. Az apák viszont kevésbé készülnek fel előzetesen erre, őket inkább más feladatok foglalják le (anyagiak előteremtése, várandós társuk segítése, támogatása és olyan praktikus teendők, mint például a szobabútor összeszerelése).

Nézzük, az első év során hogyan érdemes próbálkoznia egy apukának a babával való foglalkozásban!

Újszülött kortól:

  • gyengéden simogassa, dajkálja
  • ringassa (fontos, hogy ne rázogassa túl erősen)
  • halkan dúdoljon, mormoljon (a mély hangok megnyugtatják a babákat, az pláne jó, ha olyankor mellkasához ölelve, fejét biztosan tartva sétál vele, mert a ringás-dúdolás-melegség hármasa nagyon megnyugtató!)
  • a baba arckifejezését utánozza, és vágjon Ön is érdekes arckifejezést, hagyja, hogy a baba utánozza
  • utánozza a baba hangját, berregjen neki, utánozzon állathangokat
  • csiklandozza, puszilgassa (de csak ameddig élvezi a baba).

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!