„Apa, te vagy a legnagyobb hős!”

Évezredek óta formálja a gyermek-apa kapcsolatot a tisztelet és a csodálat, majd, felnőve átadja helyét a versengésnek és a lázadásnak. Összeállításunkban kisfiúkat kérdeztük az édesapjukról.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
apakép
2014. április 10. Szaurella

Évezredek óta formálja a gyermek-apa kapcsolatot a tisztelet és a csodálat, majd, felnőve átadja helyét a versengésnek és a lázadásnak. Összeállításunkban kisfiúkat kérdeztük az édesapjukról.


 

„Tudod, én annyira olyan szeretnék lenni, mint az apu-papa, annyira erős és bátor” – mondja leplezetlen csodálattal a kis ötéves Máté. Gyorsan kapkodja a levegőt, ahogy felidézi, mi mindenben szeretne apukájára hasonlítani: fociban, pontosabban a dekázásban, autóvezetésben, mert „apa nagyon gyorsan vezet”, gombócevésben. Kolos csak négyéves, nem igazán tudja szavakba önteni, mitől látja olyan nagynak és védelmezőnek az apukáját, de odatesz elénk egy rajzot, amin a kis pálcikaemberke kedvesen csimpaszkodik a nagy pálcikaemberbe, akinek a hűségég kedvéért pont olyan nagy pocak van rajzolva, mint Kolos hús-vér édesapjának.  

Csodálat és tisztelet jár az apának

Dániel már hétéves és nagyon komolyan magyarázza: „Apukámnak igazából űrhajósnak kellett volna lennie, mert nagyon-nagyon okos és nagyon jól számol, meg tudja azt is, hogy mitől mard fent egy repülő a levegőben, meg mitől zuhan le. Szóval apa szerintem igazából űrhajós, és nem is ügyvéd.” Sajnos a sok csodálattal vegyes tisztelettel nyilatkozó kisfiúk között e-elcsíptünk fátyolos, bizonytalan mondatokat is az apukákról. Jobbára azoknál a gyermekeknél, ahol vagy zajlik még a válóper, vagy ugyan lezajlott, de a szülők között feszültség uralkodik, a megkérdezett többség azonban egészséges, sok-sok szeretettel teli apaképet sugárzott, és ez jó dolog, nagyon jó.

A mély érzelmi kapcsolat mindkettejük életminőségére kihat

 

Több kutatás is hangsúlyozta az aktív apai részvétel gyermekekre gyakorolt pozitív hatását. Svéd tudósok húszévnyi vizsgálódás után bebizonyították: a valós és örömteli apai kapcsolat csökkenti a viselkedészavarokat gyermekkorban és fiatal felnőttkori hatása is kimutatható mind a férfiaknál, mind a nőknél. Továbbá a jó apakapcsolat csökkenti az alacsonyabb társadalmi rétegeknél a bűncselekményekre való hajlamot és a támogatja az érzelmi, értelmi és kognitív tulajdonságok kibontakozását is – írja a Acta Paediatrica szakfolyóirat.