Április 16-án és 17-én lesz az általános iskolai beiratkozás

Közeleg az általános iskolai beiratkozás ideje. A legtöbb alapfokú tanintézményben április 16-án és 17-én kell a hivatalos procedúrát lefolytatni az igazgatóknál.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
általános iskola
2015. április 14. Csontos Dóra

Közeleg az általános iskolai beiratkozás ideje. A legtöbb alapfokú tanintézményben április 16-án és 17-én kell a hivatalos procedúrát lefolytatni az igazgatóknál.


A kormányhivatalok elrendelése alapján április 16-án, csütörtökön 8.00-tól 19.00 óráig, illetve április 17-én, pénteken 8.00-tól 18.00 óráig kell beíratni a gyerekeket az általános iskola első osztályába. A Klebelsberg Iskolafenntartó Központhoz nem tartozó intézmények – egyházi, alapítványi, magán- vagy egyetemi fenntartású iskolák – egyedi szabályokat is megállapíthatnak – adta hírül a hirado.hu.

Sok szülő nem szeretné a körzetükbe tartozó iskolába íratni a gyermekét, és már jó előre egy rokonhoz, ismerőshöz jelenti be a lakcímét. De az iskolák is készülnek megoldásokkal. A legkirívóbb példa, amikor az elitnek mondott intézmény úgy szab határt a túlzott érdeklődésnek, hogy a szülőket a beíratás napján, hajnalban a kapu elé rendeli, majd a nyolckor nyitó portás sorszámot oszt a tömegnek. Aki a kötelező, 27-es osztálylétszámig belefér, reménykedhet, hogy beírják gyermekét. Máshol úgy próbálják kezelni a szülői ostromot, hogy egy helyett két-három első osztályt indítanak, hogy mindenki esélyt kapjon. Megint máshol tárt kapukkal várják a leendő elsősöket, hogy évről évre növekvő gyermeklétszámról számolhassanak be a helyi sajtóban.

Simon Tibor, a Klebelsberg Iskolafenntartó Központ Köznevelés Igazgatási Főosztály főosztályvezetője a Kossuth Rádió Napközben című műsorában hangsúlyozta: az intézményválasztás szabadsága minden szülőt megillet. A körzetes iskoláknak kell felvenniük minden körzetükben lakó gyermeket, ha azonban a szülő másik iskolába szeretné íratni a gyermekét, beadhatja a felvételi kérelmét, s az intézmény vezetője dönt arról, hogy fel tudja-e venni.

Ha a választott iskolába több körzeten kívüli nebuló jelentkezik, mint ahány hely maradt az induló osztályokban, előbb a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket veszik fel. A következő körben a sajátos nevelési igényű, majd a különleges helyzetű gyerekek kerülnek be, és ha az iskolában még mindig marad szabad kapacitás, a férőhelyeket nyilvánosan ki kell sorsolni. – tudta meg a metropol.hu

Simon Tibor az erre az évre beiratkozók pontos számát még nem tudta megmondani, hiszen sok gyerek vegyes óvodai csoportba jár, így nem látható, hogy hányan iskoláskorúak közülük. Az elmúlt évek statisztikai adatai alapján tavaly 82 ezer első osztályos iratkozott be, és idén is ilyen nagyságrendű létszámra számítanak.

Simon Tibor kiemelte: az általános iskolák felvételi vizsgát nem írhatnak elő, alkalmassági vizsgára azonban van lehetőség azokban az intézményekben, ahol a sport- és művészeti oktatás emelt szinten zajlik. Ennek eredményét az intézményvezetőknek április 15-éig közölniük kell a szülőkkel.

Simon Tibor arról tájékoztatta a szülőket, hogy a beiratkozáshoz magukkal kell vinniük a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított, lakcímet igazoló hatósági igazolványt, valamint az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást, illetve a különélő szülők esetében a közös szülői felügyeleti jog gyakorlásáról történő nyilatkozatra is szükség lehet.

Molnár Katalin, az ELTE Radnóti Miklós Általános Iskola és Gimnázium igazgatója arról beszélt a műsorban, hogy a köznevelési törvény szerint nincsen lehetőség a gyerekek meghallgatására, és az iskolájukban nincs is ilyen szűrő. Az ELTE Radnóti Miklós Általános Iskola és Gimnázium nem körzetes iskola, a törvény arra ad csak lehetőséget, hogy bizonyos tanulókat előnyben részesítsenek. Erre kétféle szempontot alkalmaznak: az egyik, hogy testvérgyerekeket vesznek fel, a másik pedig, hogy az ELTE dolgozóinak gyermekeit részesítik előnyben, a fennmaradó helyeket pedig sorsolással töltik be. A túljelentkezés nagyon nagy, tette hozzá Molnár Katalin.

Juhász Ferenc, az Egri Egyházmegye Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke elmondta: az egyházmegyében 40 iskolájuk van, amelyek összevont intézmények is, közel 17 ezer diákkal. Juhász Ferenc hangsúlyozta: az egyházi iskolák iránt is megnövekedett az érdeklődés. Emiatt és a nagyobb gyereklétszám miatt több iskolájukban kellene újabb osztályokat indítani, erre azonban sokszor épület- és osztályterem hiány miatt nincsen lehetőségük. Juhász Ferenc idén néhány település kivételével legalább egyharmadnyi túljelentkezésre számít.