Apró Léptekkel biztosíthatjuk gyermekünk jövőjét

A gyermekvállalás gondolatától kezdve a babakelengyére, az első iskolai beruházásra való felkészülésen át a felnőtté válás megalapozásáig számos téren tud gyermekpénzügyi tanácsadással segítséget nyújtani a nemrég alapult Apró Léptek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
apró léptek
2014. augusztus 22. Paulik András

A gyermekvállalás gondolatától kezdve a babakelengyére, az első iskolai beruházásra való felkészülésen át a felnőtté válás megalapozásáig számos téren tud gyermekpénzügyi tanácsadással segítséget nyújtani a nemrég alapult Apró Léptek.


A Rádió Orienten az alapító Aranyos-Gergely Kingát kérdeztük, aki többek között azt is elárulta, mennyibe kerül a gyerekvárás és hogyan biztosítható a gyermek jövőjének megalapozása.

Inspiráló anyaság

„Az Apró Léptek létrejöttét az anyaságom inspirálta, mert anyaként és pénzügyi szakértőként úgy érzem hitelesen tudom ezt az ügyet képviselni” – mondta a kezdetekről a közgazdász végzettségű Aranyos-Gergely Kinga. Célja segítséget nyújtani akár már azoknak is, akik még csak gondolkoznak a gyermekvállaláson, s abba anyagi okok miatt nem mernek belevágni. Akik pedig már javában benne vannak, azok sem maradnak tanácsok nélkül: a GYED/GYES kiegészítésének lehetőségeitől elkezdve a különböző adókedvezményeken át a felsőoktatás finanszírozására való felkészülésig számos javaslatot tudnak adni a szülőknek.

Százezrektől a csillagos égig

Bár kevesen gondolnak rá, de jó tudni, hogy a gyermek már megérkezése előtt is sokba kerül, ez az összeg természetesen függ a család anyagi helyzetétől – mondja a tanácsadó, idézve a KSH adatait, miszerint ez alsó hangon 340 ezer forint, de a tehetősebbek akár 2,5 milliót is költhetnek, mire gyerekük megérkezik. Aranyos-Gergely Kinga kiemelte a terhesgondozást, ami 100-150 ezer forint körüli összegbe kerül, hozzátéve, hogy ez az, amit nem nagyon lehet megspórolni, hiszen vannak olyan vizsgálatok – nem beszélve a szülésről – amelyek TB ellátás mellett is pénzbe kerülnek. „Sokan nincsenek tisztában a számokkal, van aki túlságosan kitolja a félelmek miatt a gyermekvállalást, a másik véglet, hogy túl hamar ugranak bele” – mondta el eddigi tapasztalatairól a gyermekpénzügyi tanácsadó.

Útat mutatni a szülőknek

A gyermektervezéstől kezdve a már felnőtt gyerek életének megalapozásáig segít az Apró Léptek a kiszámítható pénzügyi tervezésben: a babavárás, a babakelengyére való felkészülésben, személyre szabott GYED/GYES tanácsadást végeznek, s megnézik annak kiegészítési lehetőségeit. „Lehet csökkenteni bizonyos gyermekekkel kapcsolatos kiadásokon, illetve a későbbi nagy kiadásokra való felkészülésre különböző megtakarítási programok vannak a szülők segítségére” – mondta Aranyos-Gergely Kinga.