Áruházi polctrükkök, amikkel érdemes tisztában lenni

Miért van az, hogy bizonyos termékeket nem találunk meg az üzletekben, míg mások rögtön feltűnnek, szem előtt vannak? Trükkök és csapdák a boltokban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bolt
2016. május 19. Gyarmati Orsolya

Miért van az, hogy bizonyos termékeket nem találunk meg az üzletekben, míg mások rögtön feltűnnek, szem előtt vannak? Trükkök és csapdák a boltokban.


A nagyobb bevásárlóközpontokban számos furfangos trükköt alkalmaznak a termékek elhelyezésére azért, hogy a vásárlók lehetőleg azokat a termékeket vegyék, amelyeken a kereskedő a legtöbbet keresi. A vásárlók a legjobban a szemmagasságban, a földtől 120-160 cm-re elhelyezett termékeket észlelik, de jól fogynak a kézzel elérhető zónában, a földtől 80-120 cm-re lévő áruk is.

Ezzel mind a termékek gyártói, mind forgalmazói tisztában vannak, ezért kialakult az a gyakorlat, hogy a termelők úgynevezett „polcpénzt” fizetnek a forgalmazóknak. Ez annak az ára, hogy a kívánt terméket a vásárló által könnyen észrevehető zónába helyezzék el. Ez az ár természetesen, mint az áru minden költsége be van építve a fogyasztói árba – tehát mi fizetjük meg. Ha megfigyeljük, a szem és karmagasságban elhelyezett termékek általában a divatos, sokat reklámozott és drágább áruk. Ha első pillantásra nem találjuk a keresett terméket, érdemes megnézni az alsóbb és felsőbb polcokon is.

A gyerekeknek szóló termékek

Megfigyelhető az is, hogy a gyermekek vásárlásának ösztönzésére az alsóbb polcokon – ami a gyermek szemmagassága – helyezik el a nekik szóló termékeket, bevonva őket a vásárlási folyamatba. Az üzletek ezekben az esetekben a gyermekek természetes érdeklődését, kíváncsiságát használják a szülők által meghozott vásárlói döntések befolyásolására.