Aspergeres gyerekek – ezekre a tünetekre figyelj!

Zárkózott, nem tartja a szemkontaktust. Dühöng, ha valami nem tetszik neki és keretek közé szorítják. Az oviban neveletlennek bélyegzik, míg mások autistának tartják az így viselkedő gyereket. Mi állhat a háttérben?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. december 05. Családháló

Az Asperger-szindrómát 1944-ben fedezte fel névadója, az osztrák Hans Asperger. A betegséget nem könnyű kiszűrni a gyermekek körében, hiszen a családban a válaszkészség hiánya nem annyira feltűnő. A társaságba kerülők viselkedésre pedig a leggyakoribb válasz a neveletlenség. Az első tüneteket akkor lehet észrevenni, amikor a gyerkőc idegen környezetbe kerül – például óvodába -, ekkor lesz szembetűnő a szociális készségek hiánya. Számukra ugyanis nehéz a tárgyaikat megosztani másokkal és a közös játékban való részvétel.

person-1285500_1920

Az aspergeres gyerekek kerülik a szemkontaktust

Nem biztos, hogy a magatartásával van gond…

Az enyhébb mértékű Asperger-szindrómát meglehetősen nehéz felismerni. A szakemberek szerint az érintettek felénél nem diagnosztizálják a tünetegyüttest. A szindróma azért is nehezen felismerhető, mert ezek a gyerekek intelligensek, kiemelkedően tehetségesek és kreatívak. Nagyszerű a memóriájuk, nagyon jó megfigyelők, ráadásul hatalmas szókinccsel rendelkeznek. Ezzel szemben a társas kapcsolatokban nem teljesítenek jól. A kommunikációjuk igen szegényes, és hiányoznak az empatikus képességeik.

Az aspergeres gyerekek sokszor nem vesznek fel szemkontaktust, nem köszönnek, nem képesek elfogadni a közösség szabályait. Az utasításokat  nem fogadják el vagy csak nehezen akarnak szót fogadni. Előfordulhat, hogy nem veszik figyelembe a kortársaikat és az ő igényeiket, éppen ezért nagyon nehezen megy számukra a kapcsolattartás. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem keresik mások társaságát, sokkal inkább arról van szó, hogy csak azokhoz kötődnek, akiket kedvelnek. Nehéz számukra a nonverbális jelek értelmezése, emiatt sokszor nem veszik észre, ha a közelségükkel vagy kedvelt témájukról való beszélgetés már zavarja a partnerüket.

Annak ellenére, hogy nehéz számukra a kapcsolatteremtés, szívesen beszélgetnek kortársaikkal

Annak ellenére, hogy nehéz számukra a kapcsolatteremtés, szívesen beszélgetnek kortársaikkal

Gyakran autistának tartják az Asperger-szindrómás gyerekeket

Az Asperger-szindrómát nagyon sokan keverik az autizmussal. A szakemberek a mai napig is vitatják, hogy az Asperger-szindróma valójában az autizmus spektrumnak (sajátos fejlődési és viselkedési mintázat) egy sajátos szelete. Az Asperger-szindrómás gyerekek fejlődése a normális ütemben halad, normálisak a viselkedési minták és a beszédfejlésük is. Az autisták agya ezzel szemben eltérő módon fejlődik  a szociális interakciókért és a kommunikációs képességekért felelős területeken. Érdekesség, hogy sokan csak a gyermek hároméves korában veszik észre a tüneteket, pedig már párhónapos korban is fellelhetőek az autizmus tünetei.

albert-einstein-401484_1280

Az Asperger-szindrómás emberek nagyon tehetséges és kreatívak. Talán nem meglepő, hogy Vincent van Gogh, Albert Einstein és Leonardo da Vinci is aspergeres volt a kutatások szerint.

Segítsünk, hogy még jobbak legyenek

Amint jelentkeznek a tünetek érdemes gyógypedagógushoz vinni a gyerkőcöt, hogy kiderüljön valójában mi áll a háttérben. Éppúgy feltételezhető magatartásprobléma, mint Asperger-szindróma, és fordítva. Ha bebizonyosodik, hogy Aspereg-szindómás a gyermekünk meg lehet kezdeni a kezelést, amit arra irányul, hogy elmúljanak a stresszelő tünetek, és a gyerek szociális és kommunikációs képességei a korának megfelelően fejlődjenek. Gyógyszeres kezelésre általában nincs szükség, csak akkor, ha depressziós tünetek, illetve szuicid, azaz öngyilkossági gondolatokat vélünk felfedezni.

Mivel az aspergeres gyerekek nagyon okosak, tényleg csak arra kell figyelnünk, hogy a szociális készségük és a kommunikációjuk is fejlődjön.