Asztrofizikáról érthetően hároméveseknek? Simán!

Ha van önnek 3-5 év közötti gyermeke, bizonyára gondolt már rá, hogy asztrofizikáról olvasson neki mesét. Nem? Pedig menő lenne, és most már nemcsak igény, hanem lehetőség is lesz rá.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
háttér
2016. november 14. Dívány

Farkas Róbert, vagy ahogy szakmai körökben ismerik, Astronaut, éppen a kislánya, Fannika születése táján kapott fényt és szeretett bele az asztrofizikába.

“Na jó, egy gyerekkönyvben nem kell súlyos tudományosságra és számításokra gondolni, csak bizonyos összefüggésekre arról, hogy hogyan működik a világegyetem. Mert ez sajnos, nagyon hiányzik még az iskolai fizika tananyagból is, helyette elveszünk a részletekben meg a számításokban” – magyarázta Astronaut.

Pedig –legalább is az alapokat – már tíz oldalon, laponként pár mondatban kisgyerekek számára is érthető módon is meg lehet világítani, mindezt jófej rókákkal előadva.

Hogy miért rókák? Mert a róka a mesékben mindig (többnyire) az okos állat, és egyébként is, Astronaut szeret rókákat rajzolni. És miért angolul? Nos, erre már nem fizikai, hanem a gazdaság összefüggések adnak magyarázatot: egyszerűen túl kicsi a magyar nyelvű piac. Így az alkotó kénytelen az egyébként magyarul megírt és egy új-zélandi író, Scott Alexander Young által lefordított könyvet egy világszerte érthető nyelven kiadni. Asztrofizikáról, kisgyerekeknek – nem tudunk betelni a gondolattal.

A cikk itt folytatódik!