Átadták a Média a Családért díjakat

Átadták a Képmás Magazin Média a családért, a Külhoni Média a Családért és a Média a Nemzedékekért 2017-es díjait. Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége kiemelte: a kisgyermekes családok mellett az idősebb generációk, a nagyszülők is több odafigyelést érdemelnek. Idén, a családok évében a családok fokozott támogatása mellett fontos, hogy a lehetőségeikről hiteles forrásból, pontosan tájékozódhassanak az az érintettek – tette hozzá Novák Katalin család- és ifjúságügyekért is felelős államtitkár.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
novák katalin
2018. január 19. Antal-Ferencz Ildikó

A Várkert Bazárban csütörtök este megrendezett díjátadó ünnepségen Lévai Anikó kiemelte: a család, különösen a nagycsalád olyan bástyát, védelmet jelent a szülők és a gyermekek számára egyaránt, amit semmi nem pótolhat. Elmondása szerint a nagycsaládosok életük legnagyobb eredményének tartják, hogy megőrizhetik ezeket az értékeket. A család azonos élményanyagból él, tagjainak közös a nyelve, szempillantásokból is értik egymást, az életükben jelen van a szeretet és a humor is. Ma már a társadalom is igyekszik megkönnyíteni a családok életét, mindenhol tetten érhető a családok iránti figyelem – tette hozzá. Ugyanakkor a kisgyermekes családok mellett az idősebb generációk, a nagyszülők is több odafigyelést érdemelnek. Ezt felismerve számos, az idősek életét bemutató, azt megkönnyítő programot is támogat a díjat jegyző alapítvány – jegyezte meg a miniszterelnök felesége.

Novák Katalin, az Emmi család- és ifjúságügyekért is felelős államtitkára hangsúlyozta: idén, a családok évében a családok fokozott támogatása mellett fontos, hogy a lehetőségeikről hiteles forrásból, pontosan tájékozódhassanak az érintettek. Ehhez szükséges a média együttműködése is, amely közvetítheti, de rombolhatja is a családi értékeket – fűzte hozzá. Manapság, a hírek és álhírek, politikai indíttatásból tényszerűnek álcázott riportok miatt sok negatív megítéléssel kell szembe nézniük az újságíróknak. Olyan szakemberek, riportok kaptak ma díjat, akik vállalják, hogy kiállnak a családi értékek mellett – emelte ki. Elismerés illeti azokat, akik segítenek abban, hogy Magyarország családbarát ország legyen. A családok éve elsősorban a figyelemről, a családbarát gondolkodásról szól – mondta a politikus, és arra kérte az újságírókat, hogy segítsenek közvetíteni ezeket az értékeket.

Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke abból az alkalomból, hogy az idén külön kategóriában a külhoni média számára is pályázatot hirdetett az alapítvány, úgy fogalmazott: nemzetünk jövője az egész Kárpát-medencében a keresztény értékrendű családokra épülhet, akiknek példamutatását mindenkinek meg kellene ismernie. Ezt az intézet is elősegíti a maga eszközeivel. A kormány által meghirdetett Külhoni magyar családok éve elnevezésű programsorozat keretében Hit és megmaradás címmel kárpátaljai magyar nagycsaládok mindennapjait bemutató riportkötetet jelentettek meg – mondta.

Az eseményt Herczku Ágnes énekesnő konferálta. A díjak átadása előtt Dr. Veszelszki Ágnes, a Budapesti Corvinus Egyetem (BCE) docense tartott előadást Internet és nyelvhasználat a családban címmel, majd Dr. Kovács Gábor, a BCE adjunktusa beszélt az öregekkel kapcsolatos sztereotípiák megjelenéséről a médiában. Az egyes díjak átadása között Karsai Veronika koreográfus Tánc az is címmel mutatott be pantomimelőadást, a Flautett Fuvolakvartett zenélt és Herczku Ágnes énekelt Nikola Parov zenei kíséretével. A program záróakkordja Emmer László Képmások című fotókiállításának megnyitója volt, amelyen a Képmás magazin címlapinterjúihoz készült fotókból láthatott válogatást a közönség. A kiállítás megvásárolható képeinek vételárát a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek utalják a szervezők.

A díjazottak

1. Média a Nemzedékekért díj

  • Szakmai díj: Horváth Ágnes, Horváth Szilárd, a Kossuth Rádió Napközben című műsor munkatársai
  • Emmi különdíj: Jobbágyi Zsófia: Dicsérj, dicsérj, dicsérj – Magyar Hírlap
  • Közönség díj: Finy Petra: Békén kell hagyni a gyerekeket – interjú egy 92 éves óvónővel – wmn.hu

2. Külhoni Média a Családért díj

  • Szakmai díj: Kis Réka: Otthontalan memoár

3. Média a Családért díj

  • Szakmai díj: Élő Anita: Melyik nem kellett volna? – Heti Válasz
  • Közönség díj: Kozák Annamária: Apa akadémia – interjú – Katolikus Rádió

Amint már írtunk róla, a Családháló két cikke is a Média a Nemzedékekért díj jelöltjei között volt; egyiket állandó munkatársunk, Antal-Ferencz Ildikó készítette a Három Királyfi Három Királylány Mozgalom által kiadott Nagyszülő-füzet szerzőivel, Léder Lászlóval és Andrek Andreával, a másikat külsős munkatársunk, Szikora Réka, az Anyós-suli megalkotóival, Süttő Mártával és Szikora Ildikóval.

(Fotók: Képmás / Duba Máté és Páczai Tamás)