Auschwitzba küldik a diákokat

Elfogadta az Országgyűlés múlt héten a recski és az auschwitz-birkenaui emlékhely, valamint a Terror Háza iskolai látogatásáról szóló határozati javaslatokat. Ki támogatta, ki nem? Miért?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
iskola
2013. június 27. szabo.daniel

Elfogadta az Országgyűlés múlt héten a recski és az auschwitz-birkenaui emlékhely, valamint a Terror Háza iskolai látogatásáról szóló határozati javaslatokat. Ki támogatta, ki nem? Miért?


Jobbikos nem

Az elfogadott határozatok közül a szocialista képviselőké arra kéri fel a kormányt: augusztus végéig gondoskodjon arról, hogy a kerettanterv ajánlásként írja elő minden köznevelési intézményben tanuló fiatal számára az auschwitz-birkenaui haláltábor helyén létrehozott emlékhely és múzeum, továbbá a Holokauszt Emlékközpont vagy a korszak más, jelentős hazai emlékhelyének meglátogatását. Ezt a javaslatot a kormánypártok és az MSZP képviselői támogatták, a Jobbik-frakció nemmel szavazott. Lapunk kérdésekkel kereste meg a frakciót, szerettük volna megtudni, milyen okból nem támogatták, mostanáig azonban nem kaptunk választ.

Nem lesz teljes költségtérítés

Nem támogatta azonban a többség azt a szocialista, zárószavazás előtti indítványt, amely teljes költségtérítést tette volna lehetővé a látogatást szervező iskoláknak. Az MTI tudósítása szerint a vitában a független Lenhardt Balázs azt mondta: mind a magyar állam, mind más, a második világháborúban vesztes államok rengeteg pénzt fizettek ki “úgynevezett holokausztáldozatoknak”, így a program finanszírozására szükséges források külön támogatás nélkül is rendelkezésre állnak. Szavait Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője visszautasította, hangsúlyozva: “nem úgynevezett, hanem valóságos” áldozatokról van szó. Steiner Pál (MSZP) pedig az ügyészséget szólította fel cselekvésre, jelezve, korábban több feljelentést is tett holokauszttagadás miatt jobbikos képviselők ellen. Szerinte ugyanakkor az ügyészségnek hivatalból is vizsgálatot kellene indítani az elhangzottak miatt.

A Terror Háza Múzeum meglátogatására KDNP-s képviselők nyújtottak be javaslatot. Ez szintén a kormányt kéri fel arra: gondoskodjon róla, hogy a Terror Háza felkeresését ajánlásként írják elő az általános és középiskolák tanulóinak. Ebben az esetben a parlament felkérte a kormányt, hogy a látogatást szervező iskola teljes költségtérítésre legyen jogosult. A javaslatot minden frakció támogatta, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Párbeszéd Magyarországért (PM) független képviselői tartózkodtak.

DK: erről nem a politikusoknak kell dönteni

Kérdésünkre a Demokratikus Koalíció alelnöke a tartózkodást azzal indokolta, a DK meggyőződése szerint nem az országgyűlés feladata annak meghatározása, hogy az iskolák hova viszik tanulóikat tanulmányi kirándulásra. Hogy a tanulók hova menjenek, milyen kirándulásokon vegyenek részt, milyen történelmi emlékhelyeket keressenek fel, ezeket a kérdéseket az adott iskoláknak, a tanárok és szülők közösségének közösen kell eldönteni. „Itt – fogalmazott Niedermüller Péter – nincs helye semmiféle politikai beavatkozásnak, országgyűlési határozatnak, vagy törvénynek. Éppen ezért a DK tartózkodott mind az Auschwitz-i emlékhely, mint pedig a Terror Házának kötelező meglátogatásával kapcsolatos törvényjavaslatok szavazás során.

Nem vettek részt a szavazáson a PM és a DK képviselői azon a Jobbikos előterjesztésen sem, hogy a recski Nemzeti Emlékparkot keressék fel az iskolák. E szerint a kormánynak kell gondoskodnia arról az ajánlásról, hogy minden közoktatásban tanuló diák egyszer, kötelező iskolai foglalkozás keretében eljusson a recski emlékhelyre. Ebben az esetben a parlament az iskoláknak járó részleges költségtérítésről döntött. Cikkünk megjelenéséig a Párbeszéd Magyarországért nem reagált megkeresésünkre, a DK azzal indokolta, Gyöngyösi Márton emlékezetes felszólalása óta bojkottálnak minden olyan törvényjavaslatot, indítványt, amelyet „az újfasiszta eszméket képviselő Jobbik terjeszt elő”.