Autóban hagyott babák: a Waze új funkciójával elkerülhetőek a tragédiák

A forró autóban hagyott kisbabák, kisgyerekek száma továbbra sem csökken. Idén is nagyon sok kicsi halt már meg figyelmetlenség, feledékenység miatt ilyen módon. A Waze most egy új funkcióval állt elő, ami segíthet elkerülni a tragédiát.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alkalmazás
2016. augusztus 08. Gyarmati Orsolya

A forró autóban hagyott kisbabák, kisgyerekek száma továbbra sem csökken. Idén is nagyon sok kicsi halt már meg figyelmetlenség, feledékenység miatt ilyen módon. A Waze most egy új funkcióval állt elő, ami segíthet elkerülni a tragédiát.


A tragédiák sokasodásával egyre inkább felvetődik a kérdés: ha már tényleg újra és újra megtörténnek a sokkoló és végtelenül szomorú esetek, hogyan lehetne megelőzni őket? Az egyik ilyen módszer, hogy mindig tegyünk a hátsó ülésre valamit, ami nélkül sosem szállunk ki az autóból (pl. táska, telefon).

Egy zárt autóban már 26 fokos kinti hőmérséklet esetén is 43 fokos forróság keletkezhet, ha a gépkocsi a tűző napon áll. Amikor pedig kánikula van, a hőmérséklet a kocsi belsejében 10 perc alatt elérheti akár a 70 fokot is. Ilyen elképesztő melegben néhány perc is elég, hogy a tragédia bekövetkezzen.

Nemrég videó jelent meg az interneten egy esetről, amikor egy férfi észrevett egy, a 35 fokos hőségben a tűző napon parkoló autót, benne egy ájult kisgyerekkel. Az illető haladéktalanul nekiállt betörni az ablakot, ám voltak olyan járókelők, akik arra figyelmeztették a férfit, hagyja abba, még a végén meggyűlik a baja a rendőrséggel, mert megrongált egy autót. Mi van???? Igen, sajnos ilyenek is vannak. Szerencsére a babát sikerült kiszabadítani és megmenteni. Ez azonban a ritkább eset: egy baba sírása, egy kisgyerek kiabálása nem hallatszik ki az autóból, ráadásul a gyorsan melegedő autóban alig van ereje egy kicsinek nyöszörgésnél hangosabban panaszkodni.

És miközben látjuk ezeket a videókat, halljuk a szörnyű eseteket, és azt mondogatjuk, hogy velünk ez soha de soha nem fordulhatna elő, jobb biztosra menni. Éppen ezért fejlesztette ki a Waze nevű, GPS alapú közösségi közlekedés-alkalmazás a programon belül a ChildReminder nevű emlékeztető funkciót, amit saját magunknak állíthatunk be: a lényeg, hogy amikor úticélunkhoz, az app automatikusan jelez, és figyelmeztet, hogy ne hagyjuk a gyereket az autóban.

A sors fintora, hogy két ikerbaba épp aznap halt meg a forró autóban, amikor a Waze bevezette az új funkciót. Csak Amerikában és csak ebben az évben 26 kisgyermek halt meg ilyen módon. Az éves átlag 37, és akkor még nem beszéltünk az autóban hagyott állatokról, akik közül nagyon sok ugyanilyen módon hal meg.

A funkció jelenleg még béta-verzióban érhető csak el, de reméljük, hamarosan mindenki számára alkalmazható lesz. Mert valóban életeket menthet.

Forrás: Babble (via)