„Az abortusz kerüljön ki a bűncselekmények köréből!” – kampány Észak-Írországban

A jelenlegi északír abortusz-szabályozás alapján két nő is rács mögé kerülhet, amiért megszegték a törvényt. Az országban életfogytiglani börtönbüntetés jár annak a nőnek, akiről kiderül, hogy mesterségesen megszakíttatta terhességét.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2016. február 15. Gyarmati Orsolya

A jelenlegi északír abortusz-szabályozás alapján két nő is rács mögé kerülhet, amiért megszegték a törvényt. Az országban életfogytiglani börtönbüntetés jár annak a nőnek, akiről kiderül, hogy mesterségesen megszakíttatta terhességét.


Éppen ezért indított kampányt a British Pregnancy Advisory Service (BPAS, kb: Brit Terhességtanácsadó Szolgálat). A szervezet azt szeretné, ha az abortusz kikerülne a bűncselekménynek minősülő tettek sorából. Kezdeményezésüket egy sor női szervezet támogatja, többek között a Királyi Bábakollégium, az Erőszak a Nők Ellen Koalíció és a Fawcett Társaság.

Az Egyesült Királyság többi országában (Wales, Skócia, Anglia) az 1967-es abortusztörvény van érvényben, amely szerint, ha két orvos is egyetért abban, hogy a terhesség veszélyezteti a várandós nő egészségét, elvégezhető az abrotusz. A törvény azonban nem terjed ki Észak-Írországra: ott továbbra is az a viktoriánus időkben hozott (1861-es) szabályozás érvényes, miszerint bármely nő életfogytiglani börtönbüntetést kaphat, ha megszakíttatja terhességét.  

Goretti Horgan, az Alliance for Choice Northern Ireland munkatársa elmondta: Ha az az északír anya, aki abortusztablettát szerzett a lányának Angliában élne, azonnal elvégeznék rajta a beavatkozást. Egy 21 éves lány életfogytiglani börtönbüntetés fenyegeti egy olyan dologért, ami alapvető juttatás Angliában, hiszen ott megkapta volna a tablettákat az állami egészségügyi szolgálattól.”

“Amióta az abortusztablettákat online is be lehet szerezni, egyre több nő teszi ki magát annak a veszélynek, hogy vád alá helyezik és elítélik. Pedig abortuszért még Lengyelországban sem jár börtön, pedig ott is rendkívül szigorúan van szabályozva a terhességmegszakítás.

„XXI. századi abortus-szabályozásra van szükségünk”, olvasható BPAS oldalán.

Diane Munday, az Abortion Law Reform Association korábbi titkára így nyilatkozott a Huffington Postnak: ”Az az elavult gyakorlat, hogy két orvos véleménye dönt egy nőről, akinek sem életéről, sem körülményeiről nem tudnak tenni, még mindig életben van. Kanadában és Ausztráliában dekriminalizálták az abortuszt, mégsem dőlt össze a világ, és a terhességmegszakítások száma sem emelkedett.”

Forrás: Huffington Post (via)