Az abortuszmentes szülészet ellentétes előjelű szabadságjog megélését kínálja

Már javában folynak az előkészületek a Bethesda Gyermekkórház új szülészeti részlege kapcsán, mely előre láthatólag 2021-22-re készül majd el. A kórház főigazgatója egy interjúban beszélt arról, hogyan illik majd bele a magyar egészségügyi rendszerbe az abortuszmentes intézmény.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülészet
2018. szeptember 12. Figyelő

Több szempontból is megújul a Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza, hiszen nem csupán az új szülészet nyit meg várhatóan 2021-ben (legkésőbb 2022-ben), de a gyermekellátás bővülése is folyamatban van. A kórház profiljától egyébként sem áll távol a szülészeti profil, hiszen a 20. század derekáig jöttek itt világra gyermekek. A bővítés a Budai Irgalmasrendi Kórházzal (BIK) közös gondolatként vetődött fel annak idején – idézi fel a leendő osztály kialakulásának kezdeteit Velkey György, a kórház főigazgatója a Figyelőben. Szavai szerint a majdani részleg nemcsak hitbéli, de társadalmi elvárásoknak is meg fog felelni, ” nem másfajta orvosi elveket, hanem az egyébként is speciális kultúrát biztosító egyházi rendszer filozófiáját, az emberséget, a családközpontúságot, a legapróbb részletekig terjedő figyelmet valósítja meg”.

Az új osztály sajátossága a családbarát jellegen kívül az lesz, hogy nem vállalnak terhességmegszakítást, ám ezzel kapcsolatban felmerülhet a kérdés, hogy az egyébként liberális abortusztörvényt meg lehet-e kerülni. Velkey György szerint a beavatkozás olyannyira általános szinten van jelen a szülészeteken, hogy az egyházi kórházak erkölcsi kérdésnek tekintik, hogy az abortuszmentes szülészet – mint speciális ellátás – létrejöhessen a rendszer elemeként. Mint mondja, jogilag világos és rendezett a helyzet, hiszen egy nő Magyarországon élhet önrendelkezési jogával a lakóhelye szerint illetékes állami kórházban, ahol a beavatkozást orvos megtagadhatja, de az intézmény nem. A Bethesda szülészetének nem lesz kötelezően ellátandó földrajzi területe, s így egy ellentétes előjelű szabadságjog megélését kínálja fel.

A főigazgató tapasztalatai szerint erre nagy az igény, sok nőben vetődik fel, miért kell várandóssága alatt ezzel az erkölcsi problémával szembesülnie, és a gyakorlatban miért kerülhet olyan helyzetbe, hogy abortuszra várók közvetlen közelében élje meg élete boldog időszakát. Az igény valós, az egyházak felkarolták, mi pedig megvalósítjuk – fogalmazott Velkey hozzátéve, hogy az ott dolgozóktól magas fokú szakmaiságot, nem pedig keresztlevelet kérnek majd, a lényeg, hogy értsék és magukénak vallják az általuk képviselt kultúrát, s az abortuszmentességet.

Az új szülészet tizenöt ággyal indul majd, a Bethesda biztosítja majd a neonatológiai, míg a BIK a nőgyógyászati ellátást, a szülő anyák biztonsága a Honvédkórházzal való kooperációban valósul meg, mindamellett, hogy a kórháznak magának is vannak kiváló, felnőttellátással is foglalkozó munkatársai. A szakmai tervezésen és az építészeti hatósági engedélyeztetésen már túl van a projekt, nyilvános tervrajzok a tenderezés eredménye után lesznek, ám a kórházban jelenleg is folyamatos munka zajlik.  A Bethesda jelenlegi informatikai és energetikai fejlesztése lehetővé teszi, hogy az új szárny építésére már az egész kórház felújítása és átalakítása megtörténjen. A  gyermekegészségügy is új ágyakkal bővül: erősödik a gyermekpszichiátriai és pszichoszociális ellátás, valamint új funkcióként jelenik meg a kómaellátás és létrejön egy hospice-osztály is – derül ki a Figyelő összeállításából.