Az anya személyiségétől is függ, mennyit sír egy újszülött

Egy átlagos újszülött naponta 1-3 órát sír. A már eddig is ismert okok mellett egy német kutatás most egy új - de korábban is sejtett - okot igazolt: az anya személyisége, hogy mennyire szorongó, aggódó, szintén befolyásolja, hogy mennyit sír az újszülött.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. október 31. Paulik András

Egy átlagos újszülött naponta 1-3 órát sír. A már eddig is ismert okok mellett egy német kutatás most egy új – de korábban is sejtett – okot igazolt: az anya személyisége, hogy mennyire szorongó, aggódó, szintén befolyásolja, hogy mennyit sír az újszülött.


Egy új kutatás szerint kihat a magzatra, majd az újszülöttre is, hogy az anya mennyire szorongó, aggodalmaskodó természet: a vizsgálat eredményei szerint a szorongó anyák gyermekei többet sírnak.

Az Archives Of Disease In Childhood című szaklapban megjelent kutatásba közel 300 nőt vontak be. Az első interjúkat a terhesség korai szakaszában vették fel, és a résztvevőket arról kérdezték, hogy a várandósság előtt mennyire volt jellemző rájuk a szorongás, az aggodalmaskodás, a túlzott félelem, voltak-e pánikrohamaik, és általában mekkora stresszben éltek. Az interjúkat többször megismételték a várandósság alatt, majd a szülést követően, egészen a csecsemő 16 hónapos koráig.

A nők 10 százaléka számolt be arról, hogy a születését követő hónapokban gyermeke extrém sokat sírt. Az eredmények szerint a szorongó anyák csecsemői, kétszer nagyobb valószínűséggel váltak sokat síró babákká.

A kutatók szerint a jelenség hátterében egyrészt az állhat, hogy az anyai stresszhormonok egy része a terhesség alatt átjut a magzatba, és befolyásolhatja az agyfejlődését. Másrészt az aggodalmaskodás befolyásolja az anya szülői magatartását is.