Az anyatej legyőzi az antibiotikumnak ellenálló baktériumokat

Mostanában egyre többet hallani az antibiotikumok túlhasználatáról és arról, hogy ezzel párhuzamosan miként válnak egyre ellenállóbbá a baktériumok az orvossággal szemben. Egyesek már egyenesen a poszt-antibiotikumos korszak beköszöntéről beszélnek. Az anyatejben található fehérjék azonban megoldást jelenthetnek az egyre elkeseredettebb harcban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
antibiotikum
2016. február 01. Gyarmati Orsolya

Mostanában egyre többet hallani az antibiotikumok túlhasználatáról és arról, hogy ezzel párhuzamosan miként válnak egyre ellenállóbbá a baktériumok az orvossággal szemben. Egyesek már egyenesen a poszt-antibiotikumos korszak beköszöntéről beszélnek. Az anyatejben található fehérjék azonban megoldást jelenthetnek az egyre elkeseredettebb harcban.


Mind több és több szakember beszél mostanában arról, hogy a baktériumok reziztenssé válásával az eddig antibiotikummal könnyen kezelhető betegségek ismét gyógyíthatatlann válhatnak. Egy újonnan kifejlesztett antibiotikum, amelynek bizonyos összetevőjét az anyatejből nyerték ki, megoldhatja a problémát.

A londoni Nemzeti Fizikai Laboratóriumban végzett kutatás feltárta, miként is segíti az anyatej az újszülötteket abban, hogy ellenállóak legyenek a fertőzésekkel szemben. A megoldás az ún. lactoferrin nevű protein, amely igen hatékonyan képes elpusztítani a baktériumokat, a gombákat, de még a vírusokat is. A lactoferrint már ismerik egy ideje a kutatók és az orvosok, ám most új tulajdonságaira derült fény.

A kutatók arra döbbentek rá ugyanis, hogy a lactoferrin úgy képes elpusztítani az emberre veszélyes mikroorganizmusokat, hogy lyukat “üt” azok védő sejtmembránjain. A szakemberek egy különleges mikroszkóppal tanulmányozták a folyamatot. Az eredmény megdöbbentő volt: a prolaktin puskagolyó-sebességgel és hatékonysággal támadott a bakteriális membránra.

A kutatók azt állítják hogy az a sebesség, amellyel a lactoferrin képes azonosítani, megtámadni és elpusztítani a patogéneket, szinte lehetetlenné teszi a baktériumok számára az ellenállást és a “győzelmet”. Ennek ellenére eltelhet egy kis idő, mire az orvosok elkezdik felírni a lactoferrint, mivel még sok kutatásra és tesztelésre van szükség.

Sok egészségügyi szakember és kutató ért egyet abban, hogy nemzetközi méretű összefogásra lenne szükség annak érdekében, hogy ne fogyjunk ki a hatékony antimikrobális gyógyszerekből. Egyesek szerint minden évtizedben legalább 10 új antibiotikumat kellene kifejleszteni, hogy lépéselőnyben maradhassunk a baktériumokkal szemben.

Forrás: IFL Science (via)