Az anyatej legyőzi az antibiotikumnak ellenálló baktériumokat
Mostanában egyre többet hallani az antibiotikumok túlhasználatáról és arról, hogy ezzel párhuzamosan miként válnak egyre ellenállóbbá a baktériumok az orvossággal szemben. Egyesek már egyenesen a poszt-antibiotikumos korszak beköszöntéről beszélnek. Az anyatejben található fehérjék azonban megoldást jelenthetnek az egyre elkeseredettebb harcban.

Mostanában egyre többet hallani az antibiotikumok túlhasználatáról és arról, hogy ezzel párhuzamosan miként válnak egyre ellenállóbbá a baktériumok az orvossággal szemben. Egyesek már egyenesen a poszt-antibiotikumos korszak beköszöntéről beszélnek. Az anyatejben található fehérjék azonban megoldást jelenthetnek az egyre elkeseredettebb harcban.
Mind több és több szakember beszél mostanában arról, hogy a baktériumok reziztenssé válásával az eddig antibiotikummal könnyen kezelhető betegségek ismét gyógyíthatatlann válhatnak. Egy újonnan kifejlesztett antibiotikum, amelynek bizonyos összetevőjét az anyatejből nyerték ki, megoldhatja a problémát.
A londoni Nemzeti Fizikai Laboratóriumban végzett kutatás feltárta, miként is segíti az anyatej az újszülötteket abban, hogy ellenállóak legyenek a fertőzésekkel szemben. A megoldás az ún. lactoferrin nevű protein, amely igen hatékonyan képes elpusztítani a baktériumokat, a gombákat, de még a vírusokat is. A lactoferrint már ismerik egy ideje a kutatók és az orvosok, ám most új tulajdonságaira derült fény.
A kutatók arra döbbentek rá ugyanis, hogy a lactoferrin úgy képes elpusztítani az emberre veszélyes mikroorganizmusokat, hogy lyukat “üt” azok védő sejtmembránjain. A szakemberek egy különleges mikroszkóppal tanulmányozták a folyamatot. Az eredmény megdöbbentő volt: a prolaktin puskagolyó-sebességgel és hatékonysággal támadott a bakteriális membránra.
A kutatók azt állítják hogy az a sebesség, amellyel a lactoferrin képes azonosítani, megtámadni és elpusztítani a patogéneket, szinte lehetetlenné teszi a baktériumok számára az ellenállást és a “győzelmet”. Ennek ellenére eltelhet egy kis idő, mire az orvosok elkezdik felírni a lactoferrint, mivel még sok kutatásra és tesztelésre van szükség.
Sok egészségügyi szakember és kutató ért egyet abban, hogy nemzetközi méretű összefogásra lenne szükség annak érdekében, hogy ne fogyjunk ki a hatékony antimikrobális gyógyszerekből. Egyesek szerint minden évtizedben legalább 10 új antibiotikumat kellene kifejleszteni, hogy lépéselőnyben maradhassunk a baktériumokkal szemben.
Forrás: IFL Science (via)