“Az egyik ember étke a másik ember mérge”

Van, akinek a hús jót tesz, más pedig szénhidrátból nyer energiát. Van, akinek beválik az egyik fajta diéta, más pedig furcsa módon attól még hízik is – mondja a Magyarországon még nem túl ismert Body Typing módszerének egyik itthoni fő képviselője, Bocsi Viki a csalad.hu –nak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
body typing
2016. április 26. Gyarmati Orsolya

Van, akinek a hús jót tesz, más pedig szénhidrátból nyer energiát. Van, akinek beválik az egyik fajta diéta, más pedig furcsa módon attól még hízik is – mondja a Magyarországon még nem túl ismert Body Typing módszerének egyik itthoni fő képviselője, Bocsi Viki a csalad.hu –nak.


Nem vagyunk egyformák!

– Eltérő genetikai adottságokkal születünk – hangsúlyozta Bocsi Viki. Különböznek az arcvonásaink, a bőrünk színe, az ujjlenyomataink és a szerveink. Az enzimeink és hormonjaink aránya is különböző, ennek megfelelően az anyagcseréje is mindenkinek egy kicsit más, ezért nem létezik univerzális fogyókúra vagy étrend. Egy római költő, Lucretius már időszámítás előtt azt mondta: „Az egyik ember étke a másik ember mérge”. Ha az anyagcsere-típusunknak megfelelően étkezünk, az energia-egyensúlyunk helyreáll. Ha a testünk megkapja, amire szüksége van, megszűnnek a sóvárgásaink. Ehhez persze egészséges ételekből kell összeállítanunk az étkezésünket, amelyek tartalmazzák azt a mennyiségű fehérjét, szénhidrátot és zsírt, illetve mikrotápanyagokat, amelyek számunkra optimálisak. Egyáltalán nem mindegy az sem, hogy azokat milyen formában juttatjuk a szervezetünkbe, mint ahogy arra is ügyelnünk kell, hogy teljes értékű legyen a táplálkozásunk, vagyis a megfelelő mennyiségben kapjuk a számunkra szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat. A táplálkozás hatással van az idegrendszerünkre, az égetésre és a hormontermelő mirigyekre. És ez igaz fordítva is. Ha egészségesek akarunk lenni, a típusunknak megfelelően kell táplálkoznunk.

Általános szabályok

Az eltérések ellenére vannak általános szabályok, amelyek betartása mindenkinek  hasznára válik. Már az sokat segít, ha nem eszünk egész nap „szemetet” (gyorséttermi ételeket, péksüteményeket, cukros üdítőket). Alapvetően el kell kerülni bizonyos dolgokat – hangsúlyozza Bocsi Viki. Ilyen a glutén, ami a gabonafélékben található fehérje, amelyet nem, vagy nagyon nehezen tudunk megemészteni, olyan anyagok is átmennek a bélfalon, amelyek autoimmun betegségeket, pajzsmirigy-gyulladást, bélproblémákat idézhetnek elő. Tény, nem egyszerű ezeket elkerülni. A gluténmentes ételek pedig leginkább kukoricaalapúak, ami szintén nem jó irány. A gluténmentesség ideális esetben zöldségalapú táplálkozást jelent. Vannak ugyan gabonák, a quinoa, a rizs, a köles, a hajdina, amelyek jók, de még jobb, ha zöldségből oldjuk meg a köretet. Hozzá mehet hús, belsőségek, tojás. Tejre sincs szükség, kálcium van a szezámmagban, a mandulában, a mákban, a petrezselyemben és a tengeri halakban is. Tabu a cukor és kerüljük a magliszteket, mert a magas fitáttartalmuk nem hagyja felszívódni az ásványi anyagokat a bélből. Nem javasolt a hüvelyesek fogyasztása, a benne lévő lektin miatt. Fontos viszont, hogy jó minőségű zsírt fogyasszunk! A kacsazsír például remek, ha nem égetjük, de a kókuszzsír 200 fokig még a hőt is bírja.