Az élelmiszerek rejtett kórokozói

Tízből egy embert érint évente élelmiszer-eredetű megbetegedés.  A betegségek többsége megelőzhető lenne, mégis világszinten több mint 400.000 ember halálát okozzák évente az ételekben és ivóvízben található kórokozók.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baktérium
2016. május 11. Gyarmati Orsolya

Tízből egy embert érint évente élelmiszer-eredetű megbetegedés.  A betegségek többsége megelőzhető lenne, mégis világszinten több mint 400.000 ember halálát okozzák évente az ételekben és ivóvízben található kórokozók.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég  publikált jelentése az első tanulmány, amely részletesen foglalkozik az élelmiszerekben és ivóvízben található kórokozók okozta megbetegedésekkel. A tanulmány 420.000-re becsüli éves szinten a halálos megbetegedések számát, ráadásul az áldozatok majdnem harmada 5 évi alatti gyermek.

A szakértők nem tudják, mekkora lehet világszinten az élelmiszerek okozta megbetegedések valós száma. Különösen a vegyszerek és paraziták okozta megbetegedéseket nehéz felismerni. A betegek csak töredéke fordul orvoshoz, és sokszor nem derül fény rá, hogy a betegség élelmiszer vagy ivóvíz eredetű. Ezt még nehezíti az is, hogy a kórokozók átviteli mechanizmusa nagyon sokféle lehet.

A riport 31 különböző élelmiszer-eredetű kórokozót említ, amelyek 32 különféle veszélyes megbetegedésért felelnek.  Az elérhető adatok alapján évi 600 millióra becsülik globálisan a megbetegedések számát. A leggyakoribbak a hasmenéses megbetegedések. Az alábbi táblázatban a legjellemzőbb kórokozók találhatók, a világ különböző régióira lebontva.