Az életért meneteltek Washingtonban

Egyes beszámolók szerint félmillióan is jelen lehettek a tegnap megtartott, szokásos éves March for Life elnevezésű amerikai rendezvényen, amely az USA legnagyobb abortuszellenes megmozdulása.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2015. január 23. Gyarmati Orsolya

Egyes beszámolók szerint félmillióan is jelen lehettek a tegnap megtartott, szokásos éves March for Life elnevezésű amerikai rendezvényen, amely az USA legnagyobb abortuszellenes megmozdulása.


A kezdeményezés története 1973-ban kezdődött, amikor a Legfelsőbb Bíróság a  Roe  kontra Wade ügy kapcsán minden államban legálissá tette az abortuszt.

Washingtonban a csütörtöki esemény előestéjén szentmisét is tartottak az egyik székesegyházban ahol Sean O’Malley érsek arra szólította fel a jelenlévőket, hogy köteleződjenek el azok szolgálata iránt, akik a leggyengébbek és legkiszolgáltatottabbak ezen a világon. „A pro-life mozgalmakat a szegények, a peremen élők, a szenvedők és az emberi élet semmibe vétele miatt veszélyben lévők védelme kell, hogy meghatározza”, fogalmazott az érsek.

Az amerikai képviselőház ülésén csütörtökön 242-en szavaztak amellett a javaslat mellett, hogy a terhességmegszakítást végző intézmények semmiféle szövetségi támogatást ne kaphassanak a jövőben.  (A javaslatot 179-en ellenezték).  Sajnos könnyen lehet, hogy a Fehér Ház megvétózza a szavazást, ám a csütörtöki megmozdulás olyan erőteljesre sikerült, hogy egy kis remény mégis felcsillant: talán ezúttal a legfelsőbb körökben is fontolóra veszik az abortusztörvények szigorítását.  

A Republikánus Ház szóvivője, John Boehner elismerését fejezte ki a meneten részt vevőkkel: „A célunk egyértelmű: biztosítani és megvédeni minden egyes meg nem született gyermek jogait.”  Egy másik republikánus képviselő így fogalmazott: „Az abortusz nem egészségügyi kérdés, hanem egy brutális procedúra, amely véget vet a meg nem született gyermekek életének.”

 A menetben részt vevők a Legfelsőbb Bíróság épülete előtt álltak meg, hogy emlékezzenek a 42 évvel ezelőtt történtekre: a döntés miatt azóta sokmillió magzatnak kellett elpusztulnia. „Hál’ Istennek anyukám pro-life párti”. „Én vagyok a hangtalanok hangja”  – ilyen, és ehhez hasonló feliratú táblákat tartottak a jelenlévők.

A demonstráció idején szavaztak egy másik törvényjavaslatról is, amely megakadályozta volna, hogy a 20. hét után is végezzenek abortuszokat, ám ezt a javaslatot a Kongresszus lesöpörte az asztalról.

Ennek ellenére a menetben részt vevők – és sokan mások, akik nem tudtak jelen lenni az eseményen – nem adják fel, amíg meg nem változik a törvény, és amíg el nem ismerik, hogy az élet a fogantatással kezdődik.