Az életpálya mintául szolgál – Snétberger-központ

Több mint négy éve várja immár a kiemelkedően tehetséges, elsősorban roma származású gyermekeket a Snétberger Zenei Tehetség Központ.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. július 27. Gyarmati Orsolya

Több mint négy éve várja immár a kiemelkedően tehetséges, elsősorban roma származású gyermekeket a Snétberger Zenei Tehetség Központ.


A világhírű gitárművész, Snétberger Ferenc szakmai irányítása alatt működő intézmény a neves zenészekből álló tanári karnak és a magas színvonalú intenzív képzésnek köszönhetően egyedülálló lehetőséget biztosít a tanulók számára.

Az egykori felsőörsi diáktábor területén működő Snétberger-központ 2011 óta évente több mint hatvan 12 és 20 év közötti gyermeknek és fiatalnak nyújt segítséget zenei tehetségének kibontakoztatásában. Tavasszal és ősszel háromhetes, nyáron pedig hathetes kurzuson foglalkoznak a fiatalokkal. Az évi tizenkét hetes oktatás a tanulók számára ingyenes.

A program iránti nemzetközi és hazai érdeklődést bizonyítja, hogy a beruházást a Norvég Finanszírozási Mechanizmus 2,7 millió, a magyar állam 0,5 millió euróval támogatta. A Nyílt Társadalom Intézet (OSI) is jelentős anyagi és szakmai segítséget nyújt a központ működéséhez. A szakmai program megvalósítását az Európai Szociális Alap is segítette.

Elkallódnának, ha nem lenne meg a lehetőség

Július elején Áder János köztársasági elnök feleségével együtt kereste fel a központot. Herczegh Anita a látogatáskor a távirati irodának úgy fogalmazott: „Magyarországon rengeteg tehetséges fiatal van, és ezek a tehetségek elkallódnának, ha nem lennének ilyen lehetőségek számukra. Itt a fiatalok kibontakoztathatják, fejleszthetik magukat, és olyan mesterektől tanulhatnak, mint Snétberger Ferenc, akinek életpályája is minta lehet számukra.”

A legfőbb mentor munkáját olyan művészek segítették eddig, mint László Attila, Oláh Tzumó Árpád, Lamm Dávid, Rozsnyói Péter, Barcza Horváth József, ifj. Balázs János, Lakatos György, Mohay András, és olyan kiváló nemzetközi vendég előadók fordultak meg Felsőörsön, mint Paolo Vinaccia, David Friedman, Tony Lakatos és Roby Lakatos.