Az életvezetésről szól az idei nagymarosi találkozó

2013. október 5-én újra sor kerül a Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja. A főelőadást tartó és a meghívó Nagymarosi Levelet író dr. Papp Miklós görögkatolikus atya és főiskolai tanár „Ki mint gondolkodik, úgy is él” címmel tart előadást az őszi találkozó témájáról, az életvezetésről.  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. október 02. Gyarmati Orsolya

2013. október 5-én újra sor kerül a Nagymarosi Ifjúsági Találkozóra, amely a magyar katolikus fiatalok legnagyobb múltra visszatekintő, évente kétszer (májusban és októberben) megrendezett országos lelkinapja. A főelőadást tartó és a meghívó Nagymarosi Levelet író dr. Papp Miklós görögkatolikus atya és főiskolai tanár „Ki mint gondolkodik, úgy is él” címmel tart előadást az őszi találkozó témájáról, az életvezetésről.


„Nagymaros” története négy évtizedre nyúlik vissza, amikor Sillye Jenő és barátai a Dunakanyarban énekes-imádságos összejöveteleket szerveztek, amelyeket később a fiatalokkal foglalkozó papok, köztük Balás Béla – ma kaposvári megyéspüspök – és Kerényi Lajos pártfogásukba vettek, és segítettek folyamatossá tenni a találkozók megrendezését. Az országos lelkinap sok határon túli fiatalt is vonz, különösen a közeli Felvidékről.

Arról, hogy mit jelent az életvezetés, a Nagymarosi Levél ad gondolatindítót. „Mert a gondolatvilág és az életvezetés nem két külön világ. A jó életvezetés, de az élet elrontása is fejben kezdődik. Ha az életvezetés „pilótája” a fejünk, akkor arra nagyon kell vigyáznunk. Ez jelent pozitív építőmunkát, de védekezést is. Ha életvezetésünkre szeretnénk aktívan gondot viselni, akkor ezt a gondolatvilágnál kell kezdeni…”

A szentmise főcelebránsa és igehirdetője Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát lesz.

A nap vázlatos felépítése

•   9.00 – közös reggeli ima – Szűcs Balázs atya vezetésével
• 10.00 – főelőadás – Papp Miklós görögkatolikus atya, főiskolai tanár
• 11.00 – fakultációk
• 13.00 – ebédszünet, idő a személyes találkozásokra
• 14.00 – szentségimádás – a kismarosi Ciszterci Nővérek vezetésével
• 15.00 – szünet
• 15.30 – énekpróba a szentmisére
• 16.00 – szentmise Várszegi Asztrik pannonhalmi főapáttal,
• 18.00 – közös éneklés Sillye Jenővel a plébániakertben

Milyen programok várják a fiatalokat?

– Az előadás után a fiatalok különböző fakultációkon vehetnek részt.
– A főelőadót a Művelődési Házban kérdezhetik tovább a témáról az érdeklődők.
– A templomban a „keresők” számára tart előadást Kerényi Lajos atya.
– A város felett magasodó kálvárián Brückner Ákos Előd, Somogyi Sándor és Várnai Péter atyák válaszolnak a fiatalok kérdéseire.
– A református templom a biblikus fakultációnak ad helyet, itt Jelenits István piarista szerzetes atya várja az érdeklődőket.
– A női szerzetesekkel a napközi udvarán lehet találkozni, ahol műhelymunka során dolgozzák fel a nap témáját, megkeresve azok kapcsolatait a szerzetesi élettel. A találkozás során a fiatalok feltehetik kérdéseiket a szerzeteseknek és közelebbről megismerhetik a rendek életét.
– A plébániatemplom altemplomában „Légy hűséges! – Isten szolgája, Sándor István szalézi testvér, vértanú élete és üzenete” címmel tartanak fakultációt a szalézi testvérek.
– Akik szeretnék megosztani gondolataikat a főelőadással kapcsolatban, tapasztalataikat az életvezetés kérdésköréről, azokat kiscsoportos beszélgetések várják.
– A kálvária alsó kápolnában a találkozó alatt csendes szentségimádás zajlik.
– Az előadás végétől a szentmise kezdetéig lehetőség van gyónásra, lelkibeszélgetésre.

A találkozó helyszínén egész nap több ifjúsági szervezetet, lelkiségi mozgalmat illetve programot bemutató standok várják az érdeklődőket, mint például a Fokoláre Mozgalom, Antióchia Közösség, szaléziak, Kovászoló, Emberhalászok, jezsuiták, Mária Út…

Gyerekmaros

A Nagymarosi Ifjúsági Találkozó részeként 1989 óta működik a Gyerekmaros, a fiatalabbaknak és a gyerekeknek szóló lelkinap, amelyen közel 800 gyerek vesz részt, korosztályok szerint 5 altáborban:

• Kis altábor – óvodások és 1. osztályosok
• Nagy I. altábor – 2-4 osztályosok
• Nagy II. altábor – 5-6 osztályosok
• Kamaszmaros – 7-8 osztályosok
• Diákmaros – 9-10 osztályosok

Egy-egy altábor több kiscsoportot foglal magában, amelyekben 10–12 gyerek alkot közösséget egymással és csoportvezetőikkel. Programjainkkal (kiscsoportos foglalkozás, közös imádság, énekek és sok-sok játék) igyekszünk hozzásegíteni minden résztvevőt, hogy valóban találkozhasson Jézussal és az Ő barátaival. A lelki épüléshez az ugyancsak korosztályonként megtartott hittan járul, majd közösen veszünk részt a szentségimádáson és a szentmisén is. A Gyerekmaros helyszíne a Szob irányában 10-15 percnyi gyaloglással elérhető Duna-part.

A Gyerekmaros honlapja: www.gyerekmaros.hu