“Az elkövetőket megbüntetjük, de az áldozatok magukra maradnak!”

Gyermekjogi konferenciát tartott az ERGO Európai Regionális Szervezet november 20-án a Parlamentben. A „Nyitott szemmel a gyermekek védelmében - Gyermekjogok, gyermek- és ifjúságvédelem a V4 országokban” rendezvény célja az volt, hogy a Visegrádi Négyek közösen gondolkozva keressenek megoldásokat a gyermekeket érő jogsértések megelőzésére, a már megtörtént esetek feltárására, és az áldozatok gondozására.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. november 21. Gyarmati Orsolya

Gyermekjogi konferenciát tartott az ERGO Európai Regionális Szervezet november 20-án a Parlamentben. A „Nyitott szemmel a gyermekek védelmében – Gyermekjogok, gyermek- és ifjúságvédelem a V4 országokban” rendezvény célja az volt, hogy a Visegrádi Négyek közösen gondolkozva keressenek megoldásokat a gyermekeket érő jogsértések megelőzésére, a már megtörtént esetek feltárására, és az áldozatok gondozására.


Gyermekprostitúció, gyermekpornó, gyermekkereskedelem, gyermekbántalmazás – ezektől az elkeserítő tartalommal bíró fogalmaktól visszhangzott csütörtökön a Parlament felsőházi terme, ahol rengetegen gyűltek össze a Visegrádi Négyek képviseletében, hogy megvitassák a témakört érintő legsúlyosabb problémákat.

A Gyermeki Jogok Világnapjához is kapcsolódó rendezvényen sokszor elhangzott, milyen komoly kihívást jelent a társadalomnak, az államnak, a szociális hálónak a gyermekeket érő jogsértések feltárása, egyáltalán: észrevétele, hiszen a gyerekek épp azért olyan kiszolgáltatottak, mert sokszor nem tudják, kitől kérhetnének segítséget, de ami még nagyobb baj: azzal sincsenek tisztában, hogy milyen jogaik vannak és hogy igenis mindig lehet szólni, ha bármiféle visszaélés történik velük testi, lelki, szellemi szinten.

“Minden közösségnek olyan jövője lesz, amilyenek a gyermekei”, jelentette ki Kövér László házelnök, a konferencia fővédnőke nyitóbeszédében. Hozzátette: a jog önmagában nem tudja kikényszeríteni mindazt, amire egy gyermeknek szüksége van. Az állam gondoskodhat ételről, italról, ruháról, fűtésről, világításról, fizetheti a gyerekekek ellátásának költségeit, de soha semmivel nem pótolhatja az otthont, a családot, amelynek szeretetében, biztonságában felnőhetnek a gyerekek. Márpedig minden gyereknek joga van a gondoskodásra és arra, hogy biztosítva legyenek számára az egészséges fejlődéshez szükséges anyagi, szellemi, erkölcsi és érzelmi feltételek.

Kövér beszédét egy legenda felidézésével zárta: egyszer egy ember meglátott egy rongyos fiúcskát egy középkori város főterén, akinek ütésnyomok borították a testét, és koldult. A bölcs így fohászkodott magában: “Uram, nem látod ezt az igazságtalanságot? Igazán tenned kéne valamit!” Isten így válaszolt a felszólításra: “A válasz megérkezett: Már tettem: megteremtettelek téged.


Együtt gondolkoznak a V4-ek

Ékes Ilona, az ERGO elnöke, országgyűlési képviselő hangsúlyozta szomorú adatokra hívta fel a jelenlévők figyelmét, amelyek arra utalnak, hogy a gyermekeket érő jogsérelmek aránya gyors ütemben nő, a feltárt esetek száma viszont elenyészően kevés. “Világszerte 2 millió gyermeket kínálnak a világhálón”, mondta Ékes, “vagy ábrázolnak szexuális erőszak tárgyaként. Sajnos a gyerekek sokszor maguk készítik magukról a fotókat, és töltik fel weboldalakra, nem lévén tudatában, milyen veszélybe sodorják így magukat.”

Ahogy a többi előadó, úgy Ékes is hangsúlyozta, hogy a jog, a törvény kevés, mivel annak ereje  csak az emberek közreműködésével, a civil szervezetek segítségével, a szociális jelzőrendszer aktív részvételével válhat érezhetővé.

Asztalosné Zupcsán Erika, az Emberi Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára többször is kiemelte beszédében, hogy a gyermeknek mindenképpen családban kell felnőnie, ha nem a sajátjában, akkor nevelőszülőknél, hiszen semmi nem tudja pótolni a család adta biztonságérzetet és szeretetet. Kitért arra is, hogy éppen emiatt indítottak kampányt tavaly annak érdekében, hogy Magyarországon megerősödjön a nevelőszülői hálózat.

Witold Zontek, a krakkói Jagello Egyetem jogi karának munkatársa arról tartott előadást, hogy a büntetőtörvénykönyvben időnként bekerülő újabb és újabb büntetőjogi kategóriák önmagukban nagyon kevesek, hiszen rendkívül fontos a törvény megszövegezése, hogy megkérdőjelezhetetlen, precíz és egyértelmű szövegről legyen szó, máskülönben nem lesz egyértelműen alkalmazható, másrészt nem lesz elrettentő erejű. Ő is hangsúlyozta, hogy a civil szervezetek nélkül a büntetőszabályozás nem fog változni: “az elkövetőket megbüntetjük, de az áldozatok magukra maradnak.” A szakember felhívta a figyelmet egy lengyel kampányra, amelynek keretében országszerte plakátokon hívták fel a figyelmet arra, hogy a legtöbb pedofil az interneten igyekszik kapcsolatba kerülni potenciális áldozataival. A plakátokon egy kövér, atlétás, csúnya férfi ült a számítógép előtt és éppen azt gépelte be, hogy “szia, Ann, a nevem Wojtek, én is 12 éves vagyok és szeretnélek megismerni.”

Jolanka Mrowiec ugyancsak a zywieci önkormányzattól érkezett a koferenciára, és beszélt többek között a függőségben élő családok segítéséről. Elmondta, hogy Józan Agy-kampányuk során fiatalokat kérdeztek arról, miért fogyasztanak alkoholt. A válaszok sorában az első három helyen a menekülés a gondok elől, az unalom és a szomorúság szerepelt. Mrowiec részletes beszámolójában a megelőzést, illetve a már kialakult problémákra adható lehetséges válaszokat sorolta fel családi, önkormányzati és állami szinten.

A konferencia további részében szó esett még a duanszerdahelyi régió szociális kuratóriumának missziójáról, a szlovákiai Jóindulat polgári társulás függőségkezelés-problémáiról, a szexuálisan bántalmazott gyerekek esélytelenségéről az igazságszolgáltatás labirintusában is.