Az energiaital megerőszakolja a szívet

Először sikerült MRI-felvételekkel is igazolni, hogy az energiaitalok erőszakosan beavatkoznak a szív működésébe. Ma már itthon is energiaitalt reggelizik a 10–14 év közöttiek ötöde.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. december 03. Gyarmati Orsolya

Először sikerült MRI-felvételekkel is igazolni, hogy az energiaitalok erőszakosan beavatkoznak a szív működésébe. Ma már itthon is energiaitalt reggelizik a 10–14 év közöttiek ötöde.


A németországi Bonni Egyetem kutatói 18 felnőtt szívét (15 férfiét és 3 nőét, átlagéletkoruk 27,5 év volt) vizsgálták szív-MRI-vel energiaital fogyasztása előtt, majd egy órával a serkentőszer bevitele után. A vizsgálatban a résztvevőknek egy doboz energiaitalt adtak, amely 100 milliliterenként vagy 32 milligramm koffeint, vagy 400 milligramm taurint tartalmazott. A taurin egy aminosav, amely támogatja az idegrendszer fejlődését, szabályozza a sejtek víz- és ásványisó-háztartását, valamint egyes tanulmányok szerint atlétáknál nagy dózisban fokozza a teljesítményt.

A kutatók azt találták, hogy az energiaital elfogyasztása után készült felvételeken a szív bal kamrájának összehúzódásai sokkal erőteljesebbek voltak. A bal kamra oxigénnel dúsított vért pumpál a nagy vérkörbe az aortán keresztül. Ez a kamra nagyobb, mint a jobb oldali, ennek az az oka, hogy ez a kamra az egész test számára pumpálja vért, míg a jobb kamra csak a tüdőbe.

A német kutatók eredményeiket az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság legutóbbi konferenciáján mutatták be. A szakemberek szerint egyelőre nem egyértelmű, hogy hosszú távon mivel jár az energiaitaloknak ez a hatása. Az sem ismert egyelőre, hogy a szív erősebb összehúzódásai hosszú távon hogyan befolyásolják a sportteljesítményt, illetve milyen hatással vannak a szívbetegekre.