Az energiaital mégsem ad szárnyakat

Kutatók szoros összefüggést találtak a középiskolás gyerekek rendszeres energiaital-fogyasztása és a hiperaktivitás között. A megkérdezettek nagy része rendszeresen iszik ilyen típusú italokat.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. február 17. Paulik András

Kutatók szoros összefüggést találtak a középiskolás gyerekek rendszeres energiaital-fogyasztása és a hiperaktivitás között. A megkérdezettek nagy része rendszeresen iszik ilyen típusú italokat. A káros hatások miatt a szakemberek azt javasolják, hogy a tinédzserek hosszú távon ne fogyasszanak koffeint és cukrot tartalmazó üdítőket.


Cukor és koffein a figyelemzavar hátterében

A Yale School of Public Health vezetésével készített legújabb tanulmány szerint az erősen cukrozott italok és energiaitalok 66 százalékban növelik meg a kamaszkorúak hiperaktivitását és a figyelemzavar kockázatát. Mindez kihathat az iskolai teljesítményükre is, valamint káros mintát ad; a rendszeres energiaital-fogyasztással ugyanis arra „buzdítják” társaikat, hogy ugyanazt igyák, mint ők.

A tanulmány szerzői azt javasolják, hogy a fiatalkorúak kerüljék a magas cukor- és koffeintartalmú üdítőitalok fogyasztását. A Jeannette Iczkovics professzor által vezetett kutatócsoport konklúziói 1649 véletlenszerűen kiválasztott connecticuti diák válaszainak elemzésén alapulnak.