Az érzelmi intelligencia fejlesztése

A kutatások szerint az életben való boldogulásban sokkal nagyobb szerepet játszik az EQ (érzelmi intelligencia) az IQ-nál. Az EQ fejleszthető, ráadásul már baba kortól.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
baba fejlődés
2015. március 05. Csontos Dóra

A kutatások szerint az életben való boldogulásban sokkal nagyobb szerepet játszik az EQ (érzelmi intelligencia) az IQ-nál. Az EQ fejleszthető, ráadásul már baba kortól.


Hallottál már az EQ-ról? Ez a két betű az érzelmi intelligencia rövidítése. Az EQ pedig nem más, mint a környezeti ingerekre adott érzelmi válasz, ami azt jelenti, hogyan élünk meg érzelmi szinten egy adott szituációt. És az IQ-hoz hasonlóan, az EQ-t is már baba kortól lehet fejleszteni, ez segít ugyanis abban, hogy a gyerek, illetve a későbbi felnőtt sokkal elfogadóbban viselkedjen az életben.

Kisbabád arcán már csecsemőkorban is észrevehetsz érzelmi megnyilvánulásokat. A kicsi pofiján megjelenő mosoly, vagy a sírás miatt lefelé görbülő száj kiváltó okát ugyan legtöbbször nem tudod, de az érzelem megjelenése vitathatatlan.

Aztán ahogy nő a babád, úgy sajátítja el, hogyan kell az érzelmeit kifejezni, az érzelmeivel bánni egy adott szituációban. Megtanul az érzelmeiről beszélni, és jóval túllépi azt az egyszerű kommunikációs rendszert, amit az arckifejezések és a hangszín tesz lehetővé. Az érzelmekre vonatkozó beszéd teszi lehetővé ugyanis a belső állapotokra vonatkozó közös jelentések kialakítását. Mi, szülőként is sokat segíthetünk az érzelmi intelligencia fejlesztésében.

Legyél Te is minta!

Gyermeked érzelmi intelligenciájának a fejlesztéséhez az első lépés az, hogy megpróbáltok a pároddal kiegyensúlyozott, türelmes és figyelmes mintaként szolgálni a gyereknek. Ha a férjed elfárad napközben, hazaviszi a munkahelyi problémákat, és otthon is minden megnyilvánulása a feszültségről árulkodik, akkor a gyermeketek is hasonlóképpen fogja a szituációkat kezelni.

Ha nem tudsz nemet mondani az anyósodnak, és emiatt ingerülten viselkedsz egész délután, akkor ezt a mintát is simán lemásolja a lurkód. Persze ez még csupán gondos odafigyelés, de az érzelmi intelligencia fejlesztése ennél jóval összetettebb feladat.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!