Az Európai Parlament rábólintott az abortuszt támogató jelentésre

E hét kedd reggelén szavazott az Európai Parlament (EP) a korábban már hatalmas kritikát kapott, Marc Tarabella EP-képviselő által előterjesztett éves jelentésről, amely teljes mellszélességgel támogatja az abortuszt, mint a nők alapvető jogát. A jelentést elfogadták.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2015. március 12. Gyarmati Orsolya

E hét kedd reggelén szavazott az Európai Parlament (EP) a korábban már hatalmas kritikát kapott, Marc Tarabella EP-képviselő által előterjesztett éves jelentésről, amely teljes mellszélességgel támogatja az abortuszt, mint a nők alapvető jogát. A jelentést elfogadták.


A Tarabella-jelentés azért korbácsolta fel a kedélyeket, mivel a parlamenti képviselő az abortuszhoz való jog témakört is belevette a dokumentumba annak ellenére, hogy a mesterséges terhesség-megszakítás nem tartozik az EU kompetenciakörébe, mivel ennek szabályozásáról minden tagország egyénileg dönt.

A korábban hasonló témájáról elhíresült Estrela-jelentést, amely a Szexuális és reproduktív egészség és jogok címet viseli, 2013 decemberében az EP elutasította. Csakhogy vannak, akik nem tudnak abba belenyugodni, ami egyébként minden EU-állampolgár alapvető joga, és ez az élethez való jog.

A Marc Tarabella-féle jelentés megszavazása ellen korábban online petíció indult, amelyben 168 ezer EU-s állampolgár fejezte ki ellenérzését a jelentés elfogadását illetően az EP tagjainak. Úgy tűnik, mindez kevés volt az EP-képviselők számára, akik kedd reggel 441 igen szavazattal, 205 ellenében, 52 tartózkodás mellett megszavazták Tarabella jelentését, amely hangsúlyozza, hogy az abortusz minden nő alapvető joga.

Ami döbbenetes, az az, hogy noha az EP decemberben már leszavazta az Estrela-jelentést, most – szinte ugyanabban a témakörben – megszavazta a Tarabella-riportot, ami éppúgy ellentmond az Európai Unió Alapbevő Jogok Kartájának, mint az Estrela-jelentés, hiszen a kartában benne foglaltatik, hogy az „emberi méltóságot tilos megsérteni, viszont védeni és tisztelni kell”, valamint: „Mindenkinek joga van az élethez.”

Sajnos nem csak Tarabella üti a vasat abortuszügyben: ugyancsak az abortusz, mint alapvető jog engedélyezéséért lobbizik a Panzeri-jelentés, amely nem csak az abortuszhoz való jogot reklámozza, de kritizálja a nemzeti szintű népszavazásokat és kiáll az egyneműek házasságának EU-szintű engedélyezésért is. A Panzeri-jelentésről ma szavaz az EP.

A CitizienGO– azon aktív polgárok közössége, akik célul tűzték ki az emberi élet, a család és a szabadság védelmét világszerte – mind az Estrela-, mind a Tarabella-jelentés tartalma ellen fellépett és aláírásgyűjtést indított az interneten.