Az Év Védőnői 2017

2017. június 13.-án, a Védőnők Napja rendezvény keretében tartották az Év Védőnője 2017 díjátadót. Az idei év az egyik legsikeresebb volt az eddigi jelölések között: 1300 jelölés érkezett közel 500 védőnőre. Nem volt könnyű dolga a zsűrinek, hiszen nagyon sok kiemelkedő teljesítményről számoltak be a szülők, kollégák, pedagógusok, de jött rendőri szervtől is jelölés a kimagasló együttműködést méltatva. A zsűri számára a szakmai elismerésen túl fontos a szülők véleménye is az elvégzett munkáról.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
védőnő
2017. június 21. Közlemény

A Magyar Védőnők Egyesülete (MAVE) megalakulásának 20. évfordulója alkalmából, 2011-ben megalapította az Év Védőnője Díjat. Nem könnyű a védőnők dolga, hisz ahány család, annyi élethelyzet, annyi külön-külön hozzáállás. A védőnői munka nem látványos, hisz legtöbbször a családok otthonában, vagy a tanácsadóban zajlik, kíváncsi szemektől elzárva. A magyar védőnők 102 éve támogatják a családokat a legfontosabb életszakaszokban: a gyermekvárás idején, az újszülött megérkezésekor, a családi élet kialakításánál. Támogatják a családokat a gyermek óvodába, iskolába menetelénél, és folyamatosan jelen vannak az iskolai évek alatt is.

A területi védőnők a lakosság közvetlen közelében szinte bármikor elérhetők, várják a szülőket, gyermekeket az egészséges tanácsadásokon, közösségi programokon és egyeztetett rendszerességgel látogatják a családokat otthonukban. Feladatuk, hogy figyelemmel kísérjék az édesanya egészségét, a magzat, majd a gyermek fejlődését újszülött kortól a tanulmányok befejeztéig. A védőnők preventív szemlélete biztosíték arra, hogy már akkor felfigyeljenek a legkisebb eltérésekre, amikor még nincs baj, s segítsék a helyes fejlődési irányt, megtalálják a családok a megoldás lehetséges eszközét, ha szükséges, a megfelelő intézményt.

A kórházi védőnők jellemzően a szülészeteken, újszülött osztályokon dolgoznak, és a várandós, gyermekágyas anyák ellátásában, a szoptatás segítésében, az anya és újszülöttje hazabocsátásának előkészítésében, az egészségnevelésben vesznek részt.

Az iskolákat ellátó védőnők különös helyzetben vannak, hisz ők már nem a szülőkkel tartják a napi kapcsolatot, hanem a gyermekkel az általános iskola 1. osztályától a tanulmányok befejezéséig. Végzik a szűrővizsgálatokat, szervezik a védőoltásokat, ellátják az akut problémával jelentkező diákokat, részt vesznek a pályaalkalmassági vizsgálatok végzésében. Kapcsolatot tartanak a pedagógusokkal, és szükség esetén a szülőkkel is. A napi munka része az iskolai egészségfejlesztés is. Tanórai és tanórán kívüli programok kertében igyekeznek átadni azokat az ismereteket, amelyek az egészséges életvitelhez szükségesek, például a higiéniáról, a helyes táplálkozásról. A védőnőtől hallják a diákok, miért káros a dohányzás, az alkohol-, drog fogyasztás. Felvilágosítanak a serdülőkori változásokról, a fogamzásgátló módszerekről a családi életre-, gyermekvállalásra való felkészülésről. Azokban az iskolákban, ahol az ifjúsági védőnők munkahelye az iskola épületén belül van, napi szinten segítik a diákokat esetleges felmerült problémáik megoldásában. A tanulók lelki egészségük megőrzésével kapcsolatos kérdéseikkel egyre gyakrabban keresik fel az iskola védőnőjét. A pedagógusok visszajelzése alapján, nagyra értékelik a védőnők iskolában végzett munkáját.

A Családvédelmi Szolgálat (CSVSZ) védőnőiről sokak számára a terhesség megszakítás előtti tanácsadás nyújtása jut eszébe, hogy az abortusz előtt meg kell jelenni a szolgálatnál. Azonban sokkal szélesebb feladatköre van, amelyet a lakosság térítésmentesen vehet igénybe. A családtervezési tanácsadás segíti a tudatos, felelős döntést, ehhez tud segítséget nyújtani a nőgyógyász szakorvos, háziorvos, a területi védőnő és az országszerte elérhető CSVSZ védőnője. A családtervezési tanácsadás keretében tájékoztatást kapnak az oda fordulók, milyen szűrővizsgálatok és életmódbeli változtatások javasoltak annak érdekében, hogy a magzat a legjobb egészségi körülmények között foganjon meg. Nem kívánt terhesség esetén nagyon nehéz döntést hozni. Amennyiben a várandósság a terhes nőt és/vagy párját olyan súlyos válság-helyzetbe hozza, hogy felmerülhet a terhesség megszakításának lehetősége, a CVSZ védőnőjéhez fordulhatnak bizalommal!


A védőnők részéről legtöbb esetben a szülők mentális, lelki támogatása vezet a legjobb eredmények eléréséhez, illetve, hogy biztosítják a védőnők azt a hátteret kórházban, területen, iskolában, a Családvédelmi Szolgálatoknál, ahova bizalommal fordulhatnak a családok, diákok. Az Év Védőnője jelölései ezt támasztják alá. Az idén 1300-an ragadtak tollat és írták le tapasztalataikat a védőnők munkájáról. Érkezett szívet melengető bemutatás édesanyák, édesapák, védőnő hallgató, orvosmunkatárs, önkormányzati képviselő, pedagógus, diák tollából is. Ők írták le, miben mikor, hogy tudott segíteni a védőnő a mindennapjaikban, vagy éppen a családot ért krízis helyzetben.

Részletek szülői méltatásokból:

„A VÉDŐNÉNINK minden nap lelkesen jött hozzánk és nem hagyott magunkra egyetlen napra sem mindaddig, amíg úgy látta, hogy szükséges! Valószínűsíthetően neki köszönhetem azt is, hogy nem estem szülés utáni depresszióba sem! Az egész családom maximálisan hálás is ezért! A nagyobbik fiam oly annyira imádja és annyira kötődik hozzá, hogy minden találkozásnál puszival és óriási örömmel fogadja.”

„Nekem sajnos nincs lehetőségem nap, mint nap segítségre akár nagyszülőktől akár barátoktól! Tőle viszont óriás mértékű segítséget kaptam minden téren és biztosra tudom, hogy a jövőben is így marad!”

„Ilyet kívánok minden kismamának és kisgyermekes anyukának, mert Ő egy igazi CSODA és remélem, itt marad még nagyon-nagyon sokáig!”

Részletek pedagógusi méltatásokból:

„10 éve dolgozunk együtt, ifjúsági, lakossági programon, több pályázat megvalósításában. Egészségnapok, iskolai hetek, szűrések, elsősegély-nyújtás bemutatók, ifjúsági kutatások, kábítószer prevenciós foglalkozások szervezője, lebonyolítója. 2013-ban 2 csapata is dobogós helyezést ért el a Megyei Elsősegély-nyújtó versenyben. Magas szakmai színvonalon, nagy empátiával mind a gyerekek, mind a pedagógusok és szülők megelégedésére végzi munkáját, igazán hivatásának tekintve azt. Mindenképpen méltónak tartom évtizedes munkáját, emberségét, személyiségét ismerve az Év Védőnője cím elnyerésére.”

„Minden helyzetben számíthatunk rá. Nagyon kedves, szolgálatkész és lelkiismeretes. Iskolánk apraja nagyja szívesen fordul hozzá segítségért, több éve dolgozik iskolánkban védőnőként. Tevékenységével nagymértékben segíti a pedagógusok munkáját. Rátermett, jól felkészült védőnő, aki tudásával, empatikus magatartásával a nehézségeket mindig megoldja. Az egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteket is megszerezhetik tőle a gyermekek, és segít felismerni az esetleges pszichés problémákat. Annak ellenére, hogy feladatköre széles skálájú, mégis minden helyzetben számíthatunk rá. Munkáját precízen, lelkiismeretesen látja el. Az egészségügyi ellátáson kívül (szűrések, vizsgálatok, rosszullétek, gyermeksérülések kezelése, stb.) bármilyen egészségügyi problémával bizalommal fordulhat hozzá gyermek, felnőtt egyaránt. Szívesen, lelkesen és rendszeresen vállalja tanórák megtartását különböző egészségügyi témakörökben. Óravezetése során igyekszik a tanulók életkori sajátosságait figyelembe venni, pedig első osztályosoktól a tizenharmadik évfolyamosokig tanulnak gyerekek intézményünkben. Azért, hogy a foglalkozások minél színesebbek és érdekesebbek legyenek, szívesen alkalmazza a legmodernebb oktatástechnikai eszközöket is. ”


A 2017. év díjazottjai

  • Kistelepülés kategória: Szatmáriné Bazsa Rózsa területi védőnő,  Jászszentlászló
  • Közepes méretű település kategória: Komjátiné Kocsis Edit területi védőnő, Pomáz
  • Nagyváros kategória: Szabóné Kiss Éva területi védőnő, Kecskemét
  • Szakmai védőnő kategória: Hirlingné Joó Zsuzsanna, járási vezető védőnő, Vác
  • Védőnői tanácsadói közösség kategória: Kiskunfélegyházi Védőnői
  • Iskolavédőnők: Uljanics-Tóth Tímea, Tarjányi Gabriella, Tarnóczki Sándorné, Surányiné Pap- Ferenc Izolda, Szolnoki Irén, Nagyné Erdélyi Sarolta
  • Családvédelmi Szolgálat területi védőnők: Tóth Mónika, László Kinga, Tóthné Bajáki Rozália, Mihály Imréné, Nagy Erika, Endre Csilla, Dr. Szendreiné Lőrincz Angéla, Vidács Tímea, Rigó Renáta, Huczka Anita.
  • Közönségdíj kategória: Harcsa Péterné területi védőnő, Tata