Az internet tényleg nem felejt

El tudja képzelni szülőként, hogy gyermekét gyakorlatilag a nap 24 órájában zaklatják a neten? Ha nem, még nagyon sokat kell tanulnia, ne késlekedjen!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2013. november 19. szabo.daniel

El tudja képzelni szülőként, hogy gyermekét gyakorlatilag a nap 24 órájában zaklatják a neten? Ha nem, még nagyon sokat kell tanulnia, ne késlekedjen!


 

  • a mai tinédzserek szinte nem tudnak létezni internet nélkül
  • az online térben rengeteg veszély leselkedik rájuk
  • szüleik nem nagyon értenek a témához, ezért nem képesek megfelelően megvédeni őket
  • van, aki helyettük is figyel

Az igazságügyi tárca gyermekbarát igazságszolgáltatási programjának újabb lépéseként tudatosító programot indított, amely a középiskolások figyelmét hívja fel a világháló és a közösségi média veszélyeire, annak tudatos használatára.

Szakemberek szerint azért nagyon szükséges a témára való odafigyelés, mert jellemzően olyan szereplőknek kellene elvben megvédenie a fiatalkorúakat, akik maguk egyáltalán nem találkoztak még a veszély ezen formáival.

Jelesül a mai tinédzserek szüleinek, tanárainak. Ők feltehetően talán hallották, esetleg használnak is bizonyos közösségi online felületeket, ugyanakkor felhasználásuk sokkal statikusabb, „régimódibb” mint gyermekeiké.

Mit jelent ez? Azt hogy az idősebbek számára csaknem elképzelhetetlen mértékben tolódott át az online térbe a fiatalok élete, számukra komolyan meghatározó történések a neten is – vagy épp csak a neten történnek.

Az esetek nagy részében ez zökkenőmentesen működik, ám egyre többen kongatják a vészharangot az egyre komolyabb negatív hatások miatt is.

Mert vajon mi történik akkor,

  • ha valakit éppen azokon a fórumokon „pécéznek” ki a többiek, amelyet mindenki használ?
  • ha egyre inkább sorjáznak az eleinte kellemetlenkedő, idővel egyre bántóbbá váló hozzászólások, üzenet?
  • a szülő a tanár nem látja, mert nem tudja hol kell keresni a bajt.

Ma már – figyelmeztet a kampányt bonyolító szervezet – nem lehet fél 2-kor hazaszaladni az iskolából, bezárkózni a szobába és másnap reggelig még csak nem is hallani a többiekről: immár láthatatlanul, otthon ülve is folyamatosan érkezhetnek a piszkálódások.

Az USA-ban már a legtöbb állam rendelkezik olyan jogszabállyal, amelyek a kifejezetten elektronikus úton zajló zaklatásról és annak üldözéséről szólnak. A legtöbb bűnüldözési szervnek van külön a cyberbűnözés felgöngyölítésével foglalkozó részlege, sőt, helyenként az internetes zaklatást komolyabban veszik, mint a fizikai zaklatást.

Nálunk mindez gyerekcipőben jár, az igazságszolgáltatás rendre kullog a technika nyomában. Ezen változtatna a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, melynek a most induló „Az internet nem felejt! című kampánya nem az első, amely a gyermekbarát igazságszolgáltatást hivatott erősíteni.

A programot bemutató eseményen – amely egyébként az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet „Média – oktatás – Médiatudatosság az oktatásban” című konferenciáján történt – Balatoni Monika kiemelte: egyre fiatalabb korra tolódik ki az internethasználat, tehát egyre több gyermek használja az internetet úgy, hogy a szülők és általában a felnőttek sem az ezzel kapcsolatos lehetőségekről, sem a veszélyekről nem beszélgetnek velük.

A társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár hozzátette, hogy sem a tiltás, sem a kérdések és problémák zárójelbe tétele nem lehet megoldás, annál inkább az érintett korcsoportok közvetlen megszólítása és tájékoztatása.

Felmérések szerint egyébként ma már

►a 7-10 éves korosztály közel fele látogatja közösségi oldalakat,
►a 14 évnél idősebbeknél ez az arány már eléri a 75 %-ot.

De pontosan mit szeretne kezdeni ezzel az újfajta veszéllyel a törvényalkotó a tájékoztatáson kívül? A „gyermekbarát internet” megvalósulása a legfőbb célkitűzése a minisztérium második, gyermekbarát intézkedéseket tartalmazó törvénycsomagjának, amely hamarosan a kormány elé kerül. Ennek fő célja, hogy szűrhetővé váljanak a gyermekek számára hozzáférhető internet-tartalmak, valamint lehetővé teszi, hogy a gyermekek személyiségi jogai megsértése esetén fel lehessen lépni az internetszolgáltatónál. Emellett a játékszoftvereken is kötelező lenne a 18 éven aluliak számára nem ajánlott tartalmakra való figyelmeztetés feltüntetése. A jogszabályi előírások hatékony érvényesítését és a médiatudatosság növelését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság tanácsadó testületeként létrejövő Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal segítheti majd.