Az MSZP-s Bangóné fájlalja az abortuszmentes nőgyógyászat létrejöttét?

Lehet tippelni, hogy ki az, aki alig leplezett keserűséggel hallott arról a kezdeményezésről, hogy a Bethesda kórház körül egy olyan szülészet-nőgyógyászat alakulhat ki, ahol nem végeznek majd abortuszokat. Jól tippelnek, akik a baloldalon keresik a delikvenst…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
abortusz
2016. augusztus 07. Paulik András

Fotó: Flickr

Lehet tippelni, hogy ki az, aki alig leplezett keserűséggel hallott arról a kezdeményezésről, hogy a Bethesda kórház körül egy olyan szülészet-nőgyógyászat alakulhat ki, ahol nem végeznek majd abortuszokat. Jól tippelnek, akik a baloldalon keresik a delikvenst…


Érdekes kérdés-válaszra lettünk figyelmesek a parlament.hu-n. Az ízig-vérig szocialista Bangóné Borbély Ildikó írásbeli kérdést intézett Balog Zoltán EMMI-miniszterhez „Megtilthatják az abortuszt?” ál-rettegtető címmel.

Talán éppen a családháló.hu egyik interjúját olvasva kellett szembesülnie a honanyának, hogy kialakulóban van egy olyan szülészeti központ Budapesten, amely egyházi jellegű lesz és ahol deklaráltan nem fognak abortuszt végezni, viszont majd a természetes szülés szemléletének irányába szeretnének elmozdulni. (Korábban itt írtunk a tervekről.)


A jogvédő Bangóné itt épp éhségmenetel
 

Tehát, Bangónénak rendkívül fáj a dokumentum alapján:

–          hogy lesz olyan intézmény, amely nem fog abortusz végezni

–          hogy ez adott esetben állami pénzekkel működhet

–          hogy ez az új helyzet szerinte nem fér össze az állam világnézeti semlegességével

–          hogy ezáltal a nők „önrendelkezési joga” sérülhet

–          hogy ez a nők „jogainak korlátozása” és így ismét a kérdés: miért kaphat állami pénzt?

Mielőtt ismertetnénk az EMMI (Rétvári Bence államtitkár) válaszát, küldünk egy videót az abortuszpártinak tűnő Bangónénak:

A válaszban az államtitkár kifejtette, hogy:

–          érzékelhető társadalmi igény van egy ilyen intézmény létrejöttére

–          az új szülészeti osztály létrehozásával olyan alternatívát szeretnének a személyre szabott ellátást keresőknek felkínálni, ahol a szülésre készülő édesanyák nem találkoznak kikerülhetetlenül az abortusz gyakorlatával, ahol a természetes szülésvezetési módszerek elfogadottak.

–          az egyházi ellátást igénylőknek országosan lesz lehetőségük ezt a kórházat választaniuk felekezettől, vallási hovatartozástól függetlenül, úgy, hogy az itt alkalmazott gyakorlatot előzetesen megismerhetik.

–          az intézmény semmilyen formában nem korlátozza a nők jogait, önrendelkezési joguk nem sérül. Érvényesül ugyanakkor a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvényben leírt elv, amely szerint a terhességmegszakítás elvégzésére, illetve az abban való közreműködésre — az állapotos nő életét veszélyeztető ok kivételével — orvos és egészségügyi szakdolgozó nem kötelezhető.

Rétvári kifejtette: „Sajnálatos, ha Ön szerint nem előremutató, hogy a polgárok a jövőben ilyen választási lehetőséggel is élhetnek, meggyőződésüknek, saját döntésüknek megfelelően. A Kormány egy családbarát országban hisz, véleményünk szerint sem a gyermekvállalás, sem a szülés nem lehet ideológiai csatározások tárgya.”

Bangóné egész írásán átüt a tehetetlen düh, amivel szerintünk az egyházi intézmények és a magzatok tényleges védelmét választó szakemberek, szabályozás ellen ágál. Nem érti, hogy hogyan lehet egy lapon említeni egy nő „abortuszhoz való jogát” és a magzati élet védelmét – akár intézményi szinten is.

Bízunk benne, hogy ennek az új intézménynek a létrejötte egyetértést, támogatást és még több megmentett emberi életet eredményez majd a későbbiekben, s a nők szülése olyan élmény lehet majd itt, amilyen a természetesség szemléletén keresztül kevésbé medikalizálja ezt a csodálatos eseményt!