Az ön gyerekének van személyije? Pedig kellene!

Lassan hat éve él a törvényi kötelezettség, hogy minden magyar állampolgárnak a születésétől kezdve rendelkeznie kell személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. május 07. Gyarmati Orsolya

Lassan hat éve él a törvényi kötelezettség, hogy minden magyar állampolgárnak a születésétől kezdve rendelkeznie kell személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel.Ebben mondjuk az az érdekes, hogy ez után az időpont után többünknek született gyereke, és senki nem mondta az okmányirodában, amikor a lakcímkártyát kértük az újszülöttnek, hogy szükség van személyi igazolványra is.

Felhívtuk a Kormányhivatal információs vonalát, ahol elmondták: 2009. június 28-ig a diákigazolvány is megfelelt a célnak, ez után az időpont után azonban már nem. A személyazonosító igazolvány kiváltása egyébként 14 év alatt ingyenes. Hat éves kor alatt az érvényessége 3 év (vagyis ha az alvó kis újszülöttünket lefotózzák, 3 éves koráig fogják azonosítani őt erről a fotóról), hat éves kor fölött pedig a gyermek 14 éves koráig érvényes az okmány. Ezt követően nyolcévenként kell újítani. 

A személyazonosító igazolványt a gyakorlatban óvodai vagy iskolai beiratkozáskor kérhetik, de akkor is jól jön, ha valamelyik EU országba utazunk, mert így nincs szükség külön útlevélre. Igaz, ha van útlevele a gyermeknek, akkor meg nincs szükség külön személyi igazolványra. A diákigazolvány már nem játszik, az nem váltja ki a személyit, útlevelet.