Az öt leggyakoribb gyereknevelési hiba, amit szülőként elkövetünk

“Azonnal öltözz fel, vagy nem megyünk sehová!”, fenyegetőzik anya. Mire a gyerek: “Oké, akkor nem megyünk sehová!” Ismerős a helyzet? Nézzük, mik a leggyakoribb fegyelmezési hibák, amit szülőként elkövetünk, és azt is gondoljuk át, hogyan csinálhatnánk másképp!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. október 28. Gyarmati Orsolya

“Azonnal öltözz fel, vagy nem megyünk sehová!”, fenyegetőzik anya. Mire a gyerek: “Oké, akkor nem megyünk sehová!” Ismerős a helyzet? Nézzük, mik a leggyakoribb fegyelmezési hibák, amit szülőként elkövetünk, és azt is gondoljuk át, hogyan csinálhatnánk másképp!


1. hiba: hazugság

“A kétéves lányom, Chloe minden hétfőn hisztizik, amiért a babysitterhez viszem”, mondja Gina Kane, egy New Jersey-beli anyuka. Egy reggel Chloe nem volt hajlandó kiszállni az autóból, amikor megérkeztek a babysitter házához. “Rámutattam a szomszéd ház ajtajára és azt mondtam a lányomnak, hogy ha nem száll ki, akkor beviszem a másik házban működő bölcsibe, ahol egy csúnya bácsi fog rá vigyázni (ez nem volt igaz, semmilyen bölcsi nem működött ott). Természetesen Chloe rohant a babysitterhez. Sajnos pár nap múlva a babysitter megkérdezte Kane-t, hogy tud-e valamit az állítólagosan a szomszédban lévő bölcsiről, mert a lánya egész nap arról beszél. “Nagyon kínos volt megmagyaráznom, miért foglalkoztatja ez annyira Chloe-t, ráadásul, innentől kezdve esélyem sem lesz bölcsibe adni a lányomat, hiszen azt hiszi, minden bölcsődét csúnya bácsik vezetnek…”

Egy jobb megoldás:

A kis hazugságok nagyon csábítóak. Néha valóban meg lehet velük oldani egy-egy helyzetet. Ám a gyerek félelmére alapozó taktikáknak sokkal több a hosszútávú negatív hatásuk mint amennyi előnyünk származik belőlük. Ehelyett, ha nehéz helyzet alakul ki, érdemes azt mutatni a gyerek felé, hogy megértjük az érzéseit. Chloe esetében az anya mondhatja legközelebb, hogy “Tudom, hogy néha nincs kedved a babysitterhez menni. Nekem is vannak olyan napjaim, amikor nem akarok dolgozni menni.” Az empátia rengeteget segít minden ilyen esetben, mert a gyerek megbizonyosodik róla, hogy megértik.

2. hiba: megvesztegetés

“Isabelle, a kislányom sosem volt jó evő”, mondja Liz Samiel. “Így aztán egyszer felajánlottam neki egy darab csokit, ha megeszi az ebédjét”. A módszer tökéletesen működött…csakhogy vacsorakor már követelte az étkezés utáni édességet. Most ott tartunk, hogy kizárólag akkor akar enni, ha kilátásba helyezek egy nyalókát, csokit, cukorkát.

Egy jobb megoldás:

Természetesen akadnak olyan helyzetek, amikor egy kis megvesztegetés valóban jól jön, de mint láttuk, nagyon rossz helyzetbe kerülhetünk általuk. Ezért az olyan mondatok helyett mint “Ha szépen viselkedsz ma a nagyival, veszek neked egy játékot”, mondhatjuk ezt is: “Nagyon büszke leszek rád, ha szépen viselkedsz ma a nagyival”.

3. hiba: saját szabályok be nem tartása

Amikor Anne Wear kisfia, Brandon olyat csinál, amit nem kéne, az anyukája mindig rácsap a kezére. Ez működött is egészen addig, amíg az óvodában a kisfiú el nem kezdett ugyanígy mindenkinek ráütni a kezére, aki elvette Brandontól a játékot, amivel épp játszott, vagy eléállt a sorban. Anne rádöbbent, hogy nem mondhatja Brandonnak, hogy ez csúnya dolog, hiszen ő és a férje is ezt csinálták vele…

Egy jobb megoldás:

A gyerekek tökéletesen másolják, amit szüleiktől tanulnak. Jót és rosszat egyaránt. Ám érdemes csak olyat elvárni tőlük, amit a magunk számára is betarthatónak és igaznak vélünk.

4. hiba: túl sokat várni

Nemrég egy anyuka forgalmi dugóba került a kétéves Ellával. A kislány hamarosan izegni-mozogni kezdett és megpróbált kimászni a gyerekülésből. Egy idő után az anyuka elvesztette a türelmét és azt mondta Ellának, ha nem ül vissza és nem csatolja be magát, nem olvas neki esti mesét aznap. Ez a módszer ugyanis eddig bevált, amikor Ella este nem akart fogat mosni. Csakhogy a mostani helyzetben még órák voltak az esti lefekvésig, így a máskor működő fenyegetés most érvényét vesztette.

Egy jobb megoldás

A gyerekek sokszor már egy órával az éppen aktuális rosszaságuk után sem emlékeznek arra, mit tettek. Ha arra akarjuk megtanítani őket, hogy a tetteiknek következményei vannak, tegyük ezt közvetlenül a helytelenített viselkedést követően.

5. hiba: sok beszédnek sok az alja

Egy apuka nevelési módszere az volt, hogy lyukat beszélt a kislánya hasába, ha valamit meg akart vele értetni. Csakhogy egy kisgyereknek hosszasan magyarázni ok-okozati összefüggéseket épp annyit ér, mint ha halandzsanyelven beszélnénk hozzá.

Egy jobb megoldás:

A gyerekek nem kis felnőttek. A hosszas magyarázatok és a bonyolult utasítások mit sem érnek náluk. A “vacsora előtt nincs süti” bőségesen elég, semmit nem érünk el azzal, ha részletesen kifejtük, hogyan teszik tönkre az étvágyat az édességek.

Forrás: Parenting