Az otthoni feszültségtől beteg a gyerek?

A családon belül tapasztalható feszültség befolyásolhatja a csemeték immunrendszerének működését - állítják a svéd Jönköpingi és Linköpingi Egyetem szakértői a Journal of Immunology című szakfolyóiratban megjelent friss tanulmányukban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. március 02. Gyarmati Orsolya

A családon belül tapasztalható feszültség befolyásolhatja a csemeték immunrendszerének működését – állítják a svéd Jönköpingi és Linköpingi Egyetem szakértői a Journal of Immunology című szakfolyóiratban megjelent friss tanulmányukban.


Az immunrendszer feladata, hogy megvédje a szervezetet a vírusoktól és baktériumoktól. A szervezet ugyanakkor arra is képes, hogy kezelje a mindennapi stresszt – legalábbis az olyan típusú feszültséget, ami ideiglenes. Másfelől viszont egy embert próbáló helyzet, vagy pedig a hosszú távon fennálló stressz negatívan hathat az immunrendszerre. Ilyen típusú feszültség alakulhat ki, amikor egy családtag meghal, vagy amikor a felnőttek krízisen mennek keresztül.
         
A mostani eredmények alapján a magas stressz-szintű családokban nevelkedő gyermekek kortizolszintje magas, ami a feszültség biológiai mutatója. Ez alátámasztja az összefüggést, hogy a stressz “átragad” a kicsikre. A vizsgálat alátámasztja azt is, hogy a magas stressz-szint rossz hatással van az immunrendszerre, tehát a szervezet kevesebb ellenállást mutat fokozott feszültség esetén. A védekezőképesség ehelyett olyan anyagokra is irányulhat a testen belül, amelyeket “békén kellene hagyni”, s ez már az autoimmun reakciókkal áll kapcsolatban.