Az oxitocin 11 hatása

Az oxitocin, vagy az úgynevezett "szerelmi hormon" sokféle fizikai és pszichológiai hatást vált ki a nőkből és férfiakból egyaránt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
boldogság
2016. július 29. Gyarmati Orsolya

Az oxitocin, vagy az úgynevezett “szerelmi hormon” sokféle fizikai és pszichológiai hatást vált ki a nőkből és férfiakból egyaránt.


Az oxitocint az agy egyik központja, a hipotalamusz termeli. Innen kerül a hipofízisbe, majd a véráramba, és a célszervekhez eljutva kifejti hatását. Az Amerikai Pszichológiai Társaság tapasztalatai szerint a hormon szintje magasabb a stresszes és szociálisan elkötelezett személyeknél. – Olyan, mint egy kapcsolódási hormon, nyugalmat és a közelség érzését teremti meg. – mondta Carol Rinkleib Ellison, klinikai pszichológus, aki magánpraxist folytat, valamint a San Franciscóban található California Egyetem pszichiátria professzora.

Nem csoda, hogy a pszichológusok figyelme újabban a hormon korábban ismeretlen, a társas viselkedés szabályozásában játszott szerepére irányul. Úgy tűnik, az oxitocin hatása alatt az emberek jobban megbíznak egymásban, és hajlamosabbá válnak az együttműködésre.

Elköteleződés

Azoknál a terhes nőknél, akiknél az első trimeszterben magasabb az oxitocin értékük, jobban ragaszkodnak babájukhoz születésük után, állítja egy 2007-es tanulmány folyóiratában a Psychological Science. A kutatás azt is megállapította, hogy azok az anyukák pedig, akiknek a terhesség egész ideje alatt és a szülést követő első hónapban is magasabb volt az oxitocin értékük, több területen is könnyebben tudtak kialakítani személyes és életre szóló kötődést gyermekeikkel.
 
Megszilárdítja a kapcsolatokat
 
Olyan gyermekek összehasonlításában, ahol biológiai szülőknél, illetve orosz és román árvaházakból adaptált gyermekeknél vizsgálták a vizeletben az oxitocin és a kapcsolódó, vazopresszin nevű hormon szintjét, a kutatók megállapították, hogy az oxitocin a biológiai szülőknél nevelkedő gyermekeknél jóval magasabb, miután érintkeznek az anyjukkal. A Proceedings of the National Academy of Sciences című lapban, 2005-ben megjelent tanulmány azt is kimutatta, hogy az oxitocin szintje stabil maradt a örökbefogadott gyerekeknél ugyanabban a helyzetben, ami arra utalhat, hogy a hormon lehet a fiziológiai alapja, amiért néhány örökbefogadó gyermekek nehezen alkot biztonságos kapcsolatokat pótszüleikkel.