Az új Btk. szigorúan bünteti a szexuális erőszakot

Az új Btk. minden eddiginél szigorúbban bünteti a szexuális erőszakot, mivel a 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett mindenféle erőszakos szexuális magatartást minősített esetként bünteti - hívta fel a figyelmet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
btk
2013. augusztus 12. Paulik András

Az új Btk. minden eddiginél szigorúbban bünteti a szexuális erőszakot, mivel a 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett mindenféle erőszakos szexuális magatartást minősített esetként bünteti – hívta fel a figyelmet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.


Ugyanígy büntetendő a 12. életévét be nem töltött személy sérelmére beleegyezésével létesített bármiféle szexuális cselekmény. A 12. és 14. életév közötti személyek beleegyezésének felnőttkorú (18. életévét betöltött) elkövető esetén nincs jelentősége, esetükben a szexuális visszaélés bűncselekmény valósul meg.
 
A 14. és 18. életév közötti elkövetők szexuális erőszak miatt felelnek, ha a sértett 12. éven aluli, és beleegyezett a szexuális cselekménybe. A 12. és 18. év közötti személyek között megszűnt a korábban megrontásnak nevezett bűncselekmény, amely a beleegyezésükkel megvalósuló szexuális cselekményt büntette – tudatt az OrientPress Hírügynökség.
 
A szexuális erőszak körébe tartozó szexuális magatartások körét az új Btk. kibővítette, ezért van jelentősége ebben az életkorban a beleegyezésnek. Megjegyzendő, hogy az új Btk. megalkotása során ezt a változtatást senki nem kifogásolta, az igazságszolgáltatási szervek a tervezettel egyetértettek.