Az új lengyel elnök élet- és családpárti intézkedésekkel kecsegtet

A lengyelországi elnökválasztás eredménye egyes elemzők szerint felüdülésként köszöntött a lakosságra. De vajon elég-e ez, hogy megszüntesse a korrupció terjedését Európa egyik legkonzervatívabb országában?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2015. június 22. Paulik András

A lengyelországi elnökválasztás eredménye egyes elemzők szerint felüdülésként köszöntött a lakosságra. De vajon elég-e ez, hogy megszüntesse a korrupció terjedését Európa egyik legkonzervatívabb országában?


Andrzej Duda, Lengyelország katolikus elnökjelöltje nyerte a május 24-i választást Bronisław Komorowski ellenében. A virtuálisan ismeretlen Duda a jól ismert, a lengyel média által favorizált elnököt győzte le. A 8 éve hatalmon lévő Civic Platform párt is Komorowskit támogatta. Mindazonáltal Duda több mint félmillió szavazattal szerzett többet, mint elődje.

A lengyel konzervatívok nem gyászolják Komorowski vereségét. „Komorowski elnökségét a szélsőballal történő folyamatos szemezgetés jellemezte” – mondta Kaja Godek a Right to Life Foundation-től. „Család-ellenes intézkedéseket írt alá, támogatta a lengyel feministákat, az életvédő megmozdulásokat pedig megállította kijelentéseivel.”

Duda győzelme a pozitív változás iránti reményt jelenti. Wojciech Cejrowski, lengyel író és közismert konzervatív személyiség azt írta, hogy mivel a választást „Pünkösd napján tartották és az eskütétel pedig Jézus színeváltozásának napján lesz, van remény, hogy Duda onnan föntről is segítséget kap majd.”

Duda olyan pártot képvisel, amely szociális ügyekben konzervatív, de gazdasági kérdésekben a baloldalt támogatja. Az elnöki cím megszerzéséig Duda az Európai Parlament korábbi tagja volt. Röviddel a választási győzelem után Duda hivatalosan is lemondott a párttagságról. 43 évesesen a világ legfiatalabb elnökévé választották.

Ugyanakkor ez a fiatalság nem jelent tapasztalatlanságot. Jogászként a Jagelló Egyetemen Ph.D fokozatot szerzett közigazgatási jogból. Ráadásul Duda az Igazságügyi Minisztérium államtitkára is és az Állami Törvényszéknek is tagja volt, melynek joga bevádolni az elnököt.

Erősen ellenállt az Európai Unió „Nőkkel szembeni és háztartáson belüli erőszak elleni konvenciójának”, amely megnyitotta a kapukat a meleg lobbinak és a szélsőséges feministáknak a lengyel iskolák előtt. A konvenciót nemrég ratifikálta Komorowski elnök. Duda nem támogatja a melegek „házasságát”, élettársi kapcsolatát és örökbefogadásukat, de elnökjelöltként azt nyilatkozta, hogy elnöki munkája során nyitott a meleg lobbi képviselőivel folytatott tárgyalásokra.

Duda álláspontja az abortusztörvény kapcsán már a kampányban kristálytisztán látszott. Mint elnökjelölt nem reagált a Right to Life Foundation által küldött életvédő témájú kérdésekre. Aláírta az Egy közülünk európai polgári kezdeményezést, amely az emberi embriókkal való kísérletek finanszírozásának leállításáért küzdött.

2014-ben Duda a teljes abortusztilalom ellen érvelt mondván: az intézkedés végleg megerősítené azok kezét, akik támogatják az abortuszt. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy Duda kampánya alatt megváltoztatta véleményét. 2015 februárjában a Vasárnap (Niedziela) című lengyel katolikus hetilapnak azt nyilatkozta, hogy Lengyelország készen áll a még meg nem születettek védelmére.

Álláspontja a mesterséges megtermékenyítésről (IVF – in vitro fertilization) szintén valami, ami nem világos. Egyszer úgy nyilatkozott, hogy nem ítéli el a gyermekvállalás e formáját, ugyanakkor a televíziós elnöki vitában azt mondta, hogy az IVF szembe megy a lengyel alkotmányban meghatározott emberi élet és méltóság védelmét biztosító joggal.

Rafał Dorosiński, konzervatív ügyvéd a LifeSiteNews-nak úgy nyilatkozott: üdvözli Duda győzelmét, ugyanakkor reményeket és elvárásokat támaszt az új elnök felé. A jogász reméli, hogy az új elnök hivatali ideje alatt végre nagyobb teret kap az emberi élet – mely a fogantatástól a természetes halálig tart – alkotmányban meghatározott tisztelete és védelme. Ugyancsak reménykednek a vallásszabadság és a szabad vallásgyakorlat nagyobb tiszteletében. Dorosiński reméli, hogy az elnök megvédi az oktatást az ideológiák támadásától, a családokat pedig az erőszaktól.

Lengyelországban az elnök joga, hogy kijelölje a miniszterelnököt, és hogy bemutassa a törvénykezést a Parlamentnek. Ugyancsak joga van megállítani bármely törvényjavaslatot, és ezt a vétójogot csak az alsóház háromötödös többsége írhatja felül. Duda megválasztása a gyakorlatban azt jelenti, hogy a lengyel abortusz-lobbinak – melyet amerikai szervezetek és az Európai Unió támogat – nem lesz esélye, hogy az abortusztörvényt a kedve szerint változtattassa meg.

A nemzetközi sajtó nagy katolicizmus- és konzervativizmusellenes választ adott a lengyelek óvatos optimizmusára az új elnökkel kapcsolatban. Egyrészről a The Economist üdvözölte a „fiatal és energikus” Dudát, „relatíve moderált nyelvezetét” és „politikai tehetségét”, másrészről viszont attól tart, hogy ronthatja Lengyelország hírnevét, szerepét az Európai Unióban. A hetilap úgy fogalmazott, hogy „Lengyelország a jobboldal felé látszik visszatáncolni” és megjósolta Duda pártjának a győzelmét az őszi parlamenti választásokon. A magazin ugyanakkor listázta Duda pártja győzelmének veszélyeit: „konfrontatív Lengyelország”, euro-szkepticizmus, az „euró ellenzése” és „vallásos nacionalizmus”.

(via)