Az UNICEF kampányfilmjei valójában nem a gyermekeket védi, hanem a bántalmazókat

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnökségének állásfoglalása az UNICEF Magyar Bizottság gyermekbántalmazás elleni videó-kampányáról.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
állásfoglalás
2016. május 26. Csontos Dóra

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnökségének állásfoglalása az UNICEF Magyar Bizottság gyermekbántalmazás elleni videó-kampányáról.


A NOE határozottan elítél minden erőszakot, amelyek közül a legsúlyosabb a gyermekek elleni erőszak, legyen az fizikai, lelki vagy szexuális, hiszen az élet védelme, ami magában foglalja az egészséges testi- és lelki fejlődés biztosítását, nagycsaládos közösségünk legfontosabb alapértéke.

Az UNICEF kampányfilmjei feltételezhetően jó szándékkal készültek, ám az üzenetük téves és káros. Minden jó szándék ellenére valójában nem a gyermekeket védi, hanem a bántalmazókat azáltal, hogy arra biztatja az áldozatokat, hogy tegyék a maguk számára „komfortosabbá” a bántalmazásokat. A helyes és az egyetlen helyes üzenet ezzel szemben csak az lehet, hogy mindenképpen kérjenek segítséget. A segítségkérés lehetséges módjait kellett volna bemutatniuk ezekben a filmekben.

A NOE tagjai nem csupán ismerik egymást, de figyelnek is egymásra. Olyan támogató, segítő légkör jellemzi tagegyesületeinket, ami lehetővé teszi, hogy azok, akiknek szüksége van rá, tanácsot kérjenek, vagy felhívják egymás figyelmét arra, ha valahol problémát észlelnek. Úgy gondoljuk, hogy ez a közösségi figyelem más családoknál is preventív erővel bírhat.

A család legfontosabb jellemzője a felelősség és a szeretetkapcsolat megléte apa és anya, valamint gyermek és szülő kapcsolatában, ezért fontos a családi értékek minél szélesebb körű megismertetése. Egyesületünk közel harminc éve számtalan módon ezt teszi. Bízunk benne, hogy egyre többen gondolják azt, hogy a családot, a családi értékeket fontos megmutatni, s hozzánk hasonlóan képesek lesznek hitelesen megvalósítani azt.

Egyesületünk támogat minden olyan kezdeményezést, amely a gyermekek védelmét szolgálja. Ilyen például az UNICEF Magyarország gyerekek számára készített telefonos applikációja, a HelpApp, amelynek révén segítséget kérhetnek, ha a környezetükben nem mernek beszélni az őket ért támadásokról és bántalmazásokról.

Az elmúlt évek elborzasztó, tragikus esetei  bennünket is arra sarkallnak, hogy a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektessünk a gyermekbántalmazások elleni fellépésre, ezért a most kialakítás alatt álló szakmai tagozataink egyikének ez is feladata lesz. 

A Nagycsaládosok Országos Egyesülete elnöksége