Babajóga: harmónia kontra fanatizmus

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő keleti mozgásforma, a jóga hamar meghódította a kismamákat is, főleg azóta, hogy babáik számára is lehetőség van ennek a testmozgás-formának a gyakorlására. Persze a ló másik oldalára ez esetben is át lehet esni...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
dinamikus babajóga
2013. október 02. Gyarmati Orsolya

Az elmúlt években egyre nagyobb népszerűségnek örvendő keleti mozgásforma, a jóga hamar meghódította a kismamákat is, főleg azóta, hogy babáik számára is lehetőség van ennek a testmozgás-formának a gyakorlására. Persze a ló másik oldalára ez esetben is át lehet esni…


A babajóga fogalma Francoise Friedmann négygyermekes orvos-antropológushoz köthető, ő volt ugyanis, aki – képzett jógaoktatóként és terapeutaként – felismerte, hogy a jóga nyugalmat, harmóniát és békét közvetítő és teremtő mozdulatai nem csak a kismamákra, de a kisbabákra is jótékonyan hatnak.

A módszer annyira hatékonynak bizonyult, hogy pillanatok alatt elterjedt Európában és az Egyesült Államokban. A Friedmann-jóga, vagy babajóga bizonyítottan erősíti az idegrendszert, hozzájárul az értelmi és mozgásfejlődéshez, valamint a korai anya-gyermek kapcsolat erősítéséhez, a kötődés kialakulásához. Az édesanyáknak pedig már csak azért is fontosak ezek az alkalmak, mert ilyenkor kimozdulhatnak, találkozhatnak más anyukákkal, barátságokat köthetnek, s mindez nagymértékben segít abban, hogy testileg-lelkileg egyaránt jobban érezzék magukat, s ne alakulhasson ki a szülés utáni depresszió, ami – sajnos – sok újdönsült anyukát érint.

Természetesen, mint bármi mással kapcsolatban, itt is vannak szélsőségek. Nemrég lélegzetvisszafojtva néztünk végig egy elképesztő videót, amelyen egy orosz hölgy, bizonyos Lena Fokina úgy dobál, rángat, forgat ide-oda pár hetes, hónapos csecsemőket, hogy azt nézni is rossz.

Eleinte azt hittük, egy játékbaba van a kezében és a kisbabák megrázásának veszélyeit igyekszik bemutatni a tengerparton, de a videó további részeit nézve rá kellett döbbennünk: szó sincs erről. Itt bizony a dinamikus babajóga nevű irányzat gyakorlati “alkalmazását” láthatjuk, a babák pedig nagyon is élnek, amint ez később a visításukból, sírásukból egyértelművé vált.

A hölgyet világszerte rengeteg kritika érte és éri – nemrég egy élő televíziós adásban meg is ríkatták őt a nézők, a YouTube pedig egy időre levette a módszerről készült videót sokkoló tartalma miatt  -, ő azonban elszántan vallja, hogy ez a fajta “jóga” rendkívül előnyös a babák számára….

A dinamikus babajóga kiötlője Borisovich Charkovsky, akinek rendszere harminc éve él és virul az oroszoknál. Lena szerint azok a gyerekek, akikkel pár hetes koruk óta végzik a “jógagyakorlatokat”, sokkal előbb tanulnak meg olvasni, énekelni, beszélni és úszni, mint kortársaik. Szerinte a babák nem sírnak, hanem nevetnek a videókon. Nos, lehet, hogy Oroszországban a sírás a nevetés, úgy, mint a bolgároknál a fejrázás a bólogatás, mindenesetre vannak kétségeink.
 
Ami viszont tény, az az, hogy Fokina asszony életvitelszerűen dobál kisbabákat: turistaparadicsomokban kínálja szolgáltatásait, a vendégek pedig nagyon komoly összegeket fizetnek azért, hogy Lena összerázza őket annak érdekében, hogy a babák – Lena szavaival élve –  “fittek” maradjanak. (Vajon milyen lehet egy eltunyult kéthónapos???)

Egy, a Családhálónak eljuttatott levélből az is kiderül, hogy Fokina nem csak ebben fanatikus: saját unokája azért halt meg, mivel nem hagyta, hogy szülei kórházba vigyék. Helyette rávette őket, hogy  a tenger gyógyító vizében fürösszék a 40 fokos lázban égő gyereket, aki – megfelelő ellátás híján – néhány napon belül elhunyt.

“Ennek a módszernek nem sok köze van a jógához, nem is értem, mi alapján nevezik egyáltalán annak”, mondta lapunknak Babusa Helga jógaoktató. “A jóga jelentése egyesülés, amely az önvalónk megismerésére irányul. Ha dinamikusan csináljuk, akkor is a talajon végezzük az ászanákat, azaz a gyakorlatokat. Az akro-jógában ugyan van lebegő testhelyzet, de ez esetben is a lassúság jellemző a mozgásra. Amit Fokina csinál, az leginkább a bungee jumpingra hasonlít.”

Babusa hozzátette: “A gyerekjóga a bizalomépítésnél kezdődik, éppen ezért soha nem használja a megijesztés eszközét.”