Babák a rács mögött: anya-gyerek körlet a börtönben

Az udvart magas betonfal keríti, rajta a Micimackóból vett színes rajzok, fölötte szögesdrót. A szárítón apró, színes babaruhák.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
börtön
2014. november 22. Gyarmati Orsolya

Az udvart magas betonfal keríti, rajta a Micimackóból vett színes rajzok, fölötte szögesdrót. A szárítón apró, színes babaruhák.


Az épület kapuját őr nyitja, de benn járókák, etetőszékek, babakocsik fogadnak. Börtönben vagyunk: a kecskeméti börtön anya-gyermek körletében. Ez az ország egyetlen intézménye, ahol a szabadságvesztésüket töltő anyák együtt lehetnek kisbabájukkal.

A 2002-ben átadott körletben húsz anyának van hely. A teltház ritka: jelenleg nyolc elítélt anya van benn kisgyermekével, egyikük ikrekkel. „Az édesanya fogvatartott, de a baba szabad ember” – magyarázza a sajátos elhelyezés alapjait dr. Zakhar Tibor bv. ezredes, a Bács-Kiskun Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet parancsnoka. A körletben szeretnének ideális feltételeket adni a csecsemők nevelkedéséhez: habár anyjuk szabadságvesztését tölti, a babának joga van vele lenni, és mindent megkapni, ami az egészséges fejlődéshez szükséges.

A kicsik kapnak tápszert, pelenkát, ruhát, babakocsit. Gyerekorvos, védőnő látogatja a csecsemőket, nevelőnő foglalkozik az anyákkal, ha kell, megtanítják őket a gyerekgondozásra. A parancsnok szerint az elítélt nők nem mindig tudják, mi az az anyaszerep, esetleg a saját családjukban nem kaptak mintát, főleg az először szülő nők. A babának joga van a rokonaival való kapcsolathoz: bármikor látogathatják a kint élő családtagjai a vendégszobában, ám ezzel a lehetőséggel nem mindig él a rokonság.

Tünde betöréses lopásért ül, állítása szerint ez volt az első botlása, a legkisebb gyerek apja vitte be a buliba, akit szintén lecsuktak. A baba távozása után még közel egy évig maradnia kell a börtönben. A fiatal nő bizakodó: „Szakmát szeretnék szerezni, megtanulni németül, és kimegyek a testvérem után Németországba”. Meglepve tudja meg, hogy a körletben a könyvespolcon német nyelvkönyvek is vannak, eddig nem jutott eszébe itt keresni őket.

Krisztina visszatérő vendég a körletben. A 38 éves nő tizenkét éve már élt az anya-gyerek körletben kisbabájával, most a hatodik gyerekével van benn. A legidősebb gyerekét a nagyszülők nevelik, a többi nevelőszülőnél van. Krisztina pár hónap múlva szabadul, a kisbabával együtt. „Szeretnék munkát találni, és visszakapni a négy nagyobb gyerekemet” – vázolja fel a terveit. Mivel egy hátrányos helyzetű térségből érkezett, ahol kevés a munka, a gyerek apja pedig börtönben van, nehéznek tűnik a visszakapaszkodás a civil életbe.