Babánk és a napirend

A babák egy részével könnyű kialakítani az evés-alvás napirendet, mások a szülők ritmusához igazodnak. Ám ahogyan a felnőttek, a babák is egyéniségek, és sok esetben szeretik felborítani az együtt kialakított napi rutint.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
életmód
2014. június 11. Gyarmati Orsolya

A babák egy részével könnyű kialakítani az evés-alvás napirendet, mások a szülők ritmusához igazodnak. Ám ahogyan a felnőttek, a babák is egyéniségek, és sok esetben szeretik felborítani az együtt kialakított napi rutint.


Sok tényező befolyásolhatja a babák alkalmazkodóképességét. Például, ha a kicsi koraszülött, túl kis súllyal született, esetleg sokat bukik, ami miatt kevesebbet alszik, és többször kell etetni. Ha bármilyen kérdésünk van babánk napi ütemével kapcsolatban, a területileg illetékes gyermekorvoshoz és védőnőhöz bátran fordulhatunk tanácsért.

Tápszeres táplálás kontra szoptatás

A gyermekorvosok véleménye is megoszlik abban a kérdésben, hogy a tápszerrel táplált babák alszanak-e többet vagy az anyatejes picik. Bár egy egységre lebontva ugyanannyi kalória van a tápszerben, mint az anyatejben, ez utóbbi jobban emészthető, hamarabb felszívódik, így korábban lesz éhes a baba. A szülők beszámolói szerint a tápszeres gyermekeknél hosszabb idő telik el két etetés között. A tehéntej egy éves kor előtt nem ajánlott táplálékforrás a babáknak. Akár anyatejjel, akár tápszerrel tápláljuk a babát, a napi rutin beállását ennek nem szabad befolyásolnia.

Mi történik óraátállításkor?

Valószínűleg felborul a pici megszokott napirendje. A nyári és téli óraátállítás okozta zavarhoz gyorsabban alkalmazkodnak a babák, mintha üdülésre vinnénk őket. Ha visszaállítjuk az órát és babánk általában reggel hét órakor ébred, ne lepődjünk meg, ha hat órakor már vidáman játszva találjuk őt ágyában. Körülbelül egy hét alatt átáll majd az új időszámítás szerinti ébredésre. Az óra előreállítása már keményebb dió a piciknek és több idő kell az átálláshoz. Néhány baba még később hajlandó este elaludni, mint átállítás előtt. Az átmeneti időszakot megkönnyítheti, ha az óraátállítást megelőző héten már változástól függően tíz-tizenöt perccel hamarabb vagy később fektetjük le aludni kisbabánkat.