Babatáplálási kisokos kezdőknek és haladóknak

Majdnem biztos, hogy hathetesen te már almát, krumplit, répát kaptál az anyatej vagy a feles tej mellé, féléves korodban pedig már szinte mindent ehettél. Volna. Ha nem lettél volna olyan "válogatós".

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
babatáplálás
2014. július 01. Gyarmati Orsolya

Majdnem biztos, hogy hathetesen te már almát, krumplit, répát kaptál az anyatej vagy a feles tej mellé, féléves korodban pedig már szinte mindent ehettél. Volna. Ha nem lettél volna olyan “válogatós”.


A túl korán elkezdett hozzátáplálás következtében pedig jó eséllyel az voltál, és az egész hozzátáplálásból édesanyád leginkább a szanaszét köpködött pürékre emlékszik. Köpködésre te is számíthatsz, de táplálás szempontjából életed legkönnyebb szakasza elé nézel. Hiszen ha úgy kényelmesebb, egész nap etetheted a jól megszokott anyatejjel vagy tápszerrel is – de már akkor is másra tudsz bízni egy etetést, ha mostanáig kizárólag szoptattad a babát. Örülj ennek az időszaknak, összeállításunk segítségével remélhetőleg minden kérdésedre választ kapsz majd.

A legfontosabb lépcsőfokok

A ma érvényben lévő ajánlások szerint a hozzátáplálást jóval később, hat hónapos kor körül, de mindenképpen a betöltött negyedik hónap után érdemes kezdeni. Ugyanakkor az ételek bevezetésének javasolt sorrendje alig változott.

1. Gyümölcsök

A nyári időszak legnépszerűbb babagyümölcse a őszibarack, de az alma és a banán is jó eséllyel sikert arat. A gyümölcsöket pürésítve magukban is adhatod, de anyatejjel vagy rizzsel is keverheted őket.

2. Krumpli és rizs

A puhára főzött krumplit vagy rizst turmixold össze anyatejjel vagy tápszerrel, és ebédidőben kínáld a kisbabádnak. Ha nagyon nem ízlik neki, várj néhány napot, és próbáld újra.