Babavárás világháló nélkül?

Ha egy gyanús piros pöttyöt fedezel fel az alkarodon, ha viszketni kezd a hasad, máris azt találgatod, vajon milyen vírus támadhatott meg, és rögtön guglizod a rejtélyes kórt. A nagy kérdés, hogy tényleg megtalálod-e a megoldást.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
babavárás
2014. június 30. Gyarmati Orsolya

Ha egy gyanús piros pöttyöt fedezel fel az alkarodon, ha viszketni kezd a hasad, máris azt találgatod, vajon milyen vírus támadhatott meg, és rögtön guglizod a rejtélyes kórt. A nagy kérdés, hogy tényleg megtalálod-e a megoldást.


Az ikreimmel voltam terhes, amikor a várandóság utolsó hónapjában váratlanul apró, csalánszerű pontocskák tűntek fel a lábamon és a karomon. Mivel más tünetem nem volt, az orvosomat nem akartam zavarni a felesleges telefonhívással, ezért úgy döntöttem, hogy a kismama fórumon megkérdezzem virtuális sorstársaimtól, hogy ők tapasztaltak-e már hasonlót? Fél órán belül két anyuka egy-egy tragikus kimenetelű történetet osztott meg velem, hatan pedig a számítógépük képernyője mellől csalánkiütést diagnosztizáltak nálam. Véleményük szerint azonnal gyógyszertárba kellett volna rohannom, hogy krémmel, szteroidos injekcióval, homeopátiás bogyóval, nyugtató olajjal és egy bizonyos gyógynövény kivonatával azonnal eltüntessem a kellemetlen pettyeket. Mielőtt pánikba estem volna, megköszöntem buzgó távgyógyító tippjeiket, és gyorsan lekapcsoltam a laptopomat.

Guglizni vagy nem guglizni?

Persze babaváróként nagyon nehéz megállni, hogy ne böngésszük a netet. Alapvetően jó dolog, ha egy megbízható helyen választ találunk minden kismamát foglalkoztató testi nyavalyára, de ha bármilyen hosszútávon fennálló probléma van, forduljunk szakemberhez. Persze én is felhívtam a nőgyógyászomat, aki megnézte a bőrömet, és megnyugtatott, nem kell semmivel sem kúrálnom magam. Egyszerűen hintőport kellett szórnom a viszkető bőrfelületre. Nem is volt más bajom, amire gyógyírt kellett volna keresni egészen a szülésig.

Az ikrek megérkezésével azonban a felmerülő problémák száma megsokszorozódott. A szüleink számítógépmentes generációjának Benjamin Spock könyve volt a kismama-baba “biblia”. Ezt a kötetet lapozták rongyosra a létező összes bababaj miatt. Szülésem után az anyukám nekem ajándékozta az ő régi példányát, amit még az én gyerekkoromban forgatott. Bevallom, csupán belelapoztam a könyvbe, és végigmosolyogtam a képeket, reklámokat. Felkerült a polcra a többi ajándékba kapott csecsemő szakirodalom mellé. Úgysem lesz sok időm lapozgatni, majd ha bármi kérdésem lesz, rákeresek az interneten, gondoltam. Az első alkalom nem váratott sokáig magára, hiszen kisfiam elég hasfájós volt az első hetekben.