Balog: A legnagyobb szövetségeseink a családok!

A Budapesti Demográfiai Fórum második napját Balog Zoltán EMMI miniszter nyitotta meg.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
balog zoltán
2015. november 06. Paulik András

A Budapesti Demográfiai Fórum második napját Balog Zoltán EMMI miniszter nyitotta meg.


Balog miniszter elmondta: „Sok szó esik arról, hogy a demográfia nem orvoslási lehetőség, De akkor mit tekintünk annak? A családok megerősítést, azaz: minél több gyermek születését. Fontos hangsúlyozni, hogy tt mennyiségi és minőségi kérdésről is van szó, vagyis nem mindegy, hogy milyen családokba születnek a gyerekek. Hogy tudnak-e gondoskodni róluk úgy, hogy a gyerekek biztonságban és szabadságban éljenek? Hogy képesek-e a szülők úgy nevelni, hogy a gyerekek a közösség szempontjából erőforrásokká válhassanak saját családjuk számára, közösségük számára, nemzetük számára. A felelősség elsősorban a szülőket terheli, azaz: a családban lehet a legjobban képessé tenni egy gyermeket a boldog életre, a megfelelő képzettségre.

A családok működése az állam felelőssége is

„De mi történik, ha egy család erre nem képes?” – tette fel a kérdést a miniszter, majd így folytatta: „Itt lép be az állam: hogy képessé tegye erre a családot, a szülőket. Ez a családpolitika lényege, ám ahhoz, hogy ez működjön, első lépésben megfelelő gazdaságpolitikára van szükség. Egy olyan országban, ahol a gyermekvállalás szegénységi kockázat volt, ahol a családok jelentős része a devizahitelek fogságában élt, egy eladósodott országban ugyan ki mert volna arra gondolni, hogy a gyermekvállalásban perspektíva van? Senki. Ezért volt első körben szükség arra, hogy a családok megszabaduljanak az adósságoktól és munkát vállalhassanak. Az az adórendszer, amit létrehoztunk, jelentős eredményekkel járt. A munkahelyvédelmi akcióterv több 100 ezer édesanyának tette lehetővé, hogy olyan körülmények között kezdhessenek újra dolgozni, amire korábban nem volt lehetősége. Mindez a társadalom mindhárom szintjén segített a családokon. Ma a családi adókedvezményt már közfoglalkoztatásban is lehet érvényesíteni. Emelkedett a gyermekes családok jövedelme, ehhez azonban az kellett, hogy a jó gazdaságpolitikát jó adópolitikával egészítsük ki.”

Egyre több adókedvezmény a családoknak

Az egykulcsos adórendszer hátrányosan érinti a családokat, ha nem teszünk mellé kiegészítő mechanizmust. A családi adókedvezmény valójában nem más, mint hogy adómentes jövedelemmé tesszük a gyermekvállalás- és nevelés költségeit. Ennek köszönhetően 2015-ben 240 milliárd Ft maradt a családoknál. Egy kétszülős családban, ahol mindkét szülő átlagbérért dolgozik és van három gyermeke, egy fillér SZJA-t sem fizetnek, tehát esetükben a bruttó egyenlő a nettóval. Ha a kormánydöntés értelmében meg tudjuk valósítani, hogy 2019-re megduplázzuk a kétgyermekesek adókedvezményét, az 300 milliárd Ft családoknál maradó összeget fog jelenteni. Tesszük mindezt azért, hogy a gyermekvállalás nem legyen szegénységi kockázat.

A szegénység terén legfontosabb az volt, hogy segély helyett munkát adjunk, s a támogatást feltételekhez kössük, hiszen fontos, hogy ha az állam ad valamit, azzal kiváltson egy változást is. Jelentős eredményeket értünk el e téren is.

Hogy ne éhezzen egy gyermek sem!

A Biztos Kezdet Gyerekházak program a születés pillanatától 3 éves korig segít azokban a családokban, amelyekben erre szükség van. Ezek a házak a leghátrányosabb helyzetű térségekben adnak lehetőséget a kitörésre. Emellett 2016. január 1-től az óvodai-iskolai szünidőkben arra kötelezzük az önkormányzatokat, hogy az éhező gyermekek étkeztetését folyamatosan biztosítsák. Erre a célra 50 százalékkal növeljük a forrásokat. A 3 éves kortól kötelező óvoda egyik eredménye éppen az, hogy 92 ezerrel nőtt azon gyerekek száma, akik napi háromszor kapnak ingyenes étkezést. A bölcsődei program eredményeként, akik eddig féláron ettek, azok most ingyen kapnak ellátást. 2017 januárjáig szeretnénk kiépíteni egy olyan rugalmas bölcsődei rendszert, amely azokon az édesanyákon segít, akik azért nem tudtak eddig munkát vállalni munkát, mert nem tudták megoldani a gyermekfelügyeletet.

A biztos lakhatás a jó munkahelyi teljesítménynek és a jó családi légkörnek alapvető feltétele. Ezért vezettük be a CSOK-programot, amelyet fél év alatt ötezren igényeltek és kaptak meg. Összehasonlításképpen: korábban szocpolt 500 család tudott egy év alatt igényelni. Most egy éve alatt 10 ezer család kaphatja meg a támogatást.

Balog így zárta beszédét: „A legfontosabb az emberi tényező: gyermekekről, édesapákról, édesanyákról van szó. Bízom benne, hogy sokat léptünk előre a családbarát szemlélet kialakításában. Ne felejtsük el a lényeget: a legnagyobb szövetségeseink a családok!”