Balog Zoltán: Erős nemzetek nélkül nincs erős kontinens

A konferencia első napján a délutáni program a miniszterek felszólalásával folytatódott, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter moderálásával.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
budapesti demográfiai fórum
2015. november 05. Gyarmati Orsolya

A konferencia első napján a délutáni program a miniszterek felszólalásával folytatódott, Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter moderálásával.


A konferenciának és különösen ennek a panelnek az a célja – mondta –, hogy megismerjük a különböző országok álláspontját, hogyan alakul a családpolitika. Nincs közös uniós szabályozás, de ez nem is baj, hiszen a nemzeti sajátosságokat minden ország maga ismeri és tudja kezelni. A sajátosságok azonban demográfia kérdésében közös platformot hoznak létre. 

„ Használjuk azokat az eszközöket, amelyek erősítik a családokat, hogy be tudják tölteni funkciójukat!”

Elsőként a litván Algimanta Pabedinskiené, szociális es munkaügyi miniszter kapott szót.

„Családpolitikáról szélesebb és szűkebb értelemben beszélhetünk, mindenképpen olyan intézkedésekről, amik erősítik a családokat. Olyan törvényeket alkotnak, amelyek egyaránt jók a nőknek és a gyerekeknek. például a munkáltatók ösztönzése a részmunkaidős foglakoztatás, a rugalmas munkaidő, az egyéni munkaütemezés lehetővé tételére, vagy a heti négynapos foglalkoztatásra.

Ingyenes nyelvoktatás a beilleszkedésért

„Családügyi kérdésekben, családokról alkotott felfogásában Magyarország gyakran marad kettesben Máltával európai színtéren. Hasonló a felfogásunk, de Málta földrajzi helyzeténél fogva már régóta a menekültek és bevándorlók célpontja. Ezt a szempontot pedig figyelembe kell venniük.”  – mindezt már Michael Farrugia munkáért, jólétért és szociális védelméért felelős miniszter mondta.

Európában különbözőképpen fejlődnek a családok, de mindenhol igaz, hogy a gazdasági helyzet, a munkakörülmények, a túlterheltség, az alacsony bérek, az instabil házasságok mind hatással vannak a családokra. A fiatalok egyre halogatják a házasságkötést, a családalapítást.

Nehéz megfelelni annak a követelménynek, hogy legyen a társadalom családbarát, legyenek a családok összetartóak. „2015 a migráció szempontjából rekord év több országban is, népvándorlás tanúi vagyunk. Figyelembe kell venni, hogy az érkező családok függetlenítik magukat a befogadó országoktól. Az ő helyzetükre megoldást jelenthet, hogy az állam kiemelt feladatának tekinti a befektetők Máltára vonzását és ingyenes nyelvoktatás biztosítását a bevándorlóknak.” – tette hozzá a politikus.

Németországban díjazzák a családbarát munkahelyeket!

Erről Doris Pack EP-képviselő beszélt, aki Balog miniszter úr szavaival élve a családpolitika karakterisztikus képviselője.Fontos törvényi változás Németországban, hogy további 3 év munkaviszonyt számítanak be azoknak, akik gyermeket szültek, valamint magasabb nyugdíjjal honorálják a gyermekvállalást.

Az Európai Unióban nincs semmilyen közös szabályozás a családokat illetően, de az egyes nemzetek törvénykezéséből sokat tanulhatunk egymástól. „Németország az elmúlt években kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a gyermeket vállalókat ne érje semmilyen hátrány.”

A munkaadók ösztönzésére Németországban egy kérdéssort állítottak össze az anyák számára: azok a munkahelyek, amelyek a kérdésekre igennel válaszolnak, használhatják a családbarát munkahely megnevezést.

Néhány lényeges pont ezek közül:

–          Biztosítja-e a munkáltatló a flexibilis munkaidőt?

–          Van-e lehetőség otthonról dolgozni, illetve megengedett-e, hogy a szülő esetenként bevigye gyermekét, gyermekeit a munkahelyére?

–          Kapcsolatban marad-e a munkavállalókkal GYES alatt a munkáltató?

–       A munkáltató figyelembe veszi-e, hogy a munkavállalóknak a családban élő idősekről is gondoskodnia kell?

Óriási eredmény: 2,7 a reprodukciós ráta – az ország népessége megújul

Menekültek milliói, Európával közös és saját történelem – ezek mind Törökország jellemzői. Beszélhetünk kultúráról, civilizációról, oktatásról, egészségügyről, jólétről, de a kulcs a populáció minősége – mondta Aysen Gürcan, török családügyi és szociális miniszter.

Az iparosodással megváltozott a család szerepe. A házasság gyengülése demográfiai változást hozott Európában. Ahol azonban a családok szerepét nem helyezik előtérbe, ott nagy problémák vannak – vélte a politikus. „Az üres bölcsők vízióját el akarjuk elkerülni! Minden ország maga felel ezért. Évtizedes tapasztalatok és kutatások adataira támaszkodva három gyakorlat hozott látványos születésszám-emelkedést:

–        a házasság ösztönzése – 27 éves kor előtt házasodottak számára ún. hozomány számlát nyitnak, az állami támogatás akár 1600 euró is lehet

–        minél több gyerek születik, annál több pénzt kapnak a szülők a gyerek születéskor

–        a pozitív diszkrimináció

15 nap szabadság az apáknak a baba születése után

„A demográfiai változások új társadalmi realitás lehetőségeit adják, amivel a világ szembesül” – mondta Nikolay Nikolov bolgár szociális és munkaügyi miniszter.

Bulgária nemzeti stratégiát dolgozott ki a 2012-30 közötti időszakra. A cél, hogy olyan közeget teremtsenek, ami az oktatás, az egészségügy és a lakáskörülmények jobbá tételével

a gyerekneveléshez alkalmas, biztonságos körülményeket teremt. A politikus elmondta: demográfiai javulást várnak a fiatalok munkanélküliségének visszaszorításától, ugyanakkor egyre nagyobb figyelmet kell fordítani a leggyorsabban növekvő csoportra, az idősekre. A társadalom elöregedése újabb feladatok elé állít mindenkit, fel kell készülni a hosszú távú gondoskodás megszervezésére, az egyre magasabb közkiadásokra. A demográfiai változások kihívást intéznek a társadalom felé, a családok támogatása az erőfeszítések központjában vannak.

A legmagasabb várható élettartam

Egy jó hír: Görögországban 79 a férfiak, 83 év a nők várható élettartama, ami a legmagasabb Európában. Rossz hír viszont, hogy az utóbbi időben 250 ezer egyetemet végzett szakember ment el az országból. Nikolaos Fragkos társadalombiztosításért felelős államtitkár szerint a demográfiai kérdés anyasági és gazdasági kérdés is. A kormányzat próbál segíteni a családokon, amit a válság éveiben nehéz tartani, de nem szabad ezekről lemondani.