Bántalmazó apa mellett nőttem fel. Élhetek normálisan?

Mi történik vajon a bántalmazó családban élő gyerekekkel? Milyen lelki sérüléseket szenvedhetnek el egy ilyen kapcsolatban? És meddig tarthat ez a hatás?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
bántalmazás
2015. augusztus 12. Gyarmati Orsolya

Mi történik vajon a bántalmazó családban élő gyerekekkel? Milyen lelki sérüléseket szenvedhetnek el egy ilyen kapcsolatban? És meddig tarthat ez a hatás?


A kisfiam 2,5 éves korában jöttem el egy bántalmazó kapcsolatból, ekkor komoly viselkedési problémái voltak. Sokat javult a helyzet, de még mindig nagyon nehéz néha. Ráadásul a kapcsolattartások a bántalmazó apával újra és újra felkavarják, és mindig visszaesik, rosszabbodik a viselkedési probléma. Pedig még elviteli joga sincs az apának, jelenlétemben találkozhatnak, ez egyelőre ideiglenes bírósági döntés. Az egyik pszichológus azt mondja, hogy ha nem szüntetjük meg a szorongás, frusztráció kiváltó okát, azaz az apa a láthatások alatti erőszakos viselkedését, akkor nem sok értelme van a kezelésnek. Mert úgy tűnik, az frusztrálja, attól szorong, mert a láthatások után 1,5 héttel csökkennek a viselkedési problémák.

Azonban a kapcsolattartásokat nem tudom szüneteltetni, már az is nagy előny, hogy elvitel nélküli kapcsolattartást kapott. Tudnának adni olyan tanácsot, hogy ilyen körülmények között mit tehetek, hogy a szorongás, a viselkedési zavar elmúljon, mert így nagyon rossz az életminőségünk. Gyakran kárt okoz direkt ismerősöknél, városi összejövetelen nekimegy embereknek… Így nagyon nehéz társaságba járnunk, ráadásul gyakran úgy néznek rá, mintha neveletlen gyerek lenne. Ezért kérem, hogy a bántalmazott gyerek lelkivilágáról, a traumáiról, és az utólagos segítségről tudnának írni? Illetve, hogy mit tehetek, hogy tinédzser korában ne kerüljön rossz társaságba?