Bár egyre több, még mindig kevés a bölcsődei hely + GRAFIKONOK

Bár zajlanak a bölcsődefejlesztések, még mindig csak a három év alatti gyerekek 14 százalékának jut hely ilyen intézményben, s vannak olyan nagyvárosok, ahol a törvényi kötelezettség ellenére egy bölcsőde sincs - olvasható a Magyar Nemzetben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
óvoda
2015. április 22. Paulik András

Bár zajlanak a bölcsődefejlesztések, még mindig csak a három év alatti gyerekek 14 százalékának jut hely ilyen intézményben, s vannak olyan nagyvárosok, ahol a törvényi kötelezettség ellenére egy bölcsőde sincs – olvasható a Magyar Nemzet szerdai számában.


Az érdekvédők szerint a kapacitások elosztása egyenetlen, még mindig kevés gyereknek jut hely, a megalázóan alacsony bérek miatt pedig tömegesen hagyják el a pályát a gondozónők. Azt mondják, ha sürgősen nem történik változás, nem lesz, aki gondozza a gyerekeket – írja a lap.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke a lapnak elmondta, bár 11 ezernél több gyereket tudnak felvenni a bölcsődékbe, mint hat évvel ezelőtt, még mindig a 0-3 éves kicsik 14 százalékának, a családi napközikkel együtt 16 százalékának jut hely, ami uniós viszonylatban is nagyon alacsony.

Az érdekvédő szerint a legégetőbb problémát a bölcsődei dolgozók megalázóan alacsony keresetei jelentik, amelynek rendezésére 2008 óta csak ígéretek vannak. Jelenleg a bölcsődei dolgozók 74 százalékának nettő fizetése nem éri el a 2013-as létminimumot, a 85 770 forintot.


Nem árt még ezt is tudnotok: